Απαιτείται συντεταγμένη προσπάθεια ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία με τους εταίρους, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, ενώ έκανε λόγο για αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας.
Όπως επισήμανε, τα βασικά στοιχεία αβεβαιότητας ως προς την προοπτική της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα εντοπίζονται στην υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας με τους εταίρους μας, στη χειροτέρευση των δημοσιονομικών συνθηκών και στη χαλάρωση στην εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αν περιοριστούν οι αβεβαιότητες αυτές η οικονομία μπορεί και αναμένεται να συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης και το 2015, σημείωσε.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι το 2014 σηματοδότησε την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής μετά από έξι χρόνια βαθιά οικονομικής κρίσης που αποτιμούνται σε σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ πάνω από 25%.
«Τα δημοσιευμένα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση της ύφεσης από το α΄ τρίμηνο του 2014, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους να καταγράφεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης της τάξης του 0,8% για πρώτη φορά μετά το 2007», σημείωσε.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.
Όπως είπε, οι δείκτες οικονομικού κλίμα φάνηκε να χάνουν τη θετική δυναμική τους κατά τους τελευταίους μήνες του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού που παρουσίασε απόκλιση ένανι των στόχων τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015.
Το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης για το 2014 υπόκειται σε επισφάλειες που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις αβεβαιότητες των τελευταίων εβδομάδων του έτους σε συνδυασμό με την οπισθοβαρή κατανομή των εσόδων
Ωστόσο με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα εκτιμάται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2015, ενώ προβλέπεται να επιταχυνθεί το 2016.
Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της Τε είπε ότι παραμένει ισχυρό παρά τους κλυδωνισμούς. Ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.
Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο (Σεπτέμβριος 2014: 34,2% από 31,9% τον Δεκέμβριο του 2013).
Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας η άμεση εποπτεία των συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ από τις 4 Νοεμβρίου του 2014 θα περιλαμβάνει εξέταση των δανειοδοτικών, δανειοληπτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών και της συμμόρφωσης τους προς το ευρωπαϊκό και εθνικό εποπτικό δίκαιο.
Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ στις 4/2/2015 (μη αποδοχή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για παροχή ρευστότητας) ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι δεν δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες καθώς έχουν ανασυγκροτηθεί σε νέες υγιείς βάσεις, έχουν επαρκή κεφαλαιακή βάση και μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από την ΤτΕ μέσω του ELA.