Τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τραβήξει την «πρίζα ρευστότητας» από τις ελληνικές τράπεζες, εκφράζουν οι τραπεζίτες εν αναμονή της αυριανής ανανέωσης του αιτήματός τους για τη χρήση του ELA, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του capital.gr.
Αν και θεωρείται σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, η δυστοκία στην εξεύρεση λύσης κοινά αποδεκτής μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων στενεύει τα περιθώρια για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Και αυτό όχι μόνο γιατί έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ανάγκες των τραπεζών λόγω της συνεχούς «αιμορραγίας» στις καταθέσεις, αλλά και γιατί η μη επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα ή η παράταση του ισχύοντος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, διακυβεύει τη φερεγγυότητα της χώρας και κατ΄ επέκταση των τραπεζών της.
Το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες υπολογίζεται κοντά στα 95 δισ. ευρώ, από το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί απευθείας από την ΕΚΤ μέσω των ομολόγων του EFSF και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ποσό που αντιστοιχεί σε αποδεκτά ενέχυρα ύψους 38 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., θα ανανεωθεί και η αποδοχή ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ για απευθείας παροχή ρευστότητας με επιτόκιο 0,05%. Ωστόσο, ακόμη και αν τα ελληνικά ομόλογα ξαναγίνουν επιλέξιμα, οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν αρκετά collaterals για να καλύψουν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες τους σε ρευστότητα, η οποία εξαρτάται πλέον περισσότερο από την επιστροφή των καταθέσεων που έχουν φύγει και φυσικά από το σταμάτημα των εκροών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ομφάλιος λώρος μεταξύ ελληνικών τραπεζών και ELA δεν μπορεί να κοπεί για αρκετό χρονικό διάστημα, εφόσον βεβαίως δεν αποφασίσει το αντίθετο η ΕΚΤ. Η τελευταία, καθώς δεν επιθυμεί να αναλαμβάνει πιστωτικά ρίσκα στον ισολογισμό της, θα μπορούσε να πάρει μία απόφαση διακοπής του ELA με το σκεπτικό ότι η χρήση του παραβιάζει τον στόχο και τα καθήκοντα του ευρωσυστήματος, με σχετική απόφαση των 2/3 των μελών του διοικητικού της συμβουλίου.
Ηδη η αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA κατά 5,6 δισ. ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη, εμπεριείχε την αυστηρή προειδοποίηση να μην γίνει χρήση του για αγορές εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Χθες και η Budesbank αναφέρθηκε στο θέμα αυτό εν είδει προειδοποίησης προς τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας στην μηνιαία έκθεσή της ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν την έκτακτη χρηματοδότηση του ELA για να καλύψουν προσωρινές ανάγκες τους σε ρευστότητα και όχι για να αγοράζουν βραχυπρόθεσμο χρέος του ελληνικού Δημοσίου.
Το πώς, βεβαίως, θα καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου δεν έχει απάντηση παρά μόνο μέσω της συμφωνίας σε ένα πρόγραμμα με τους δανειστές. Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, μόνο φέτος οι πληρωμές του Δημοσίου στο εξωτερικό ανέρχονται σε 22,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,7 δισ. ευρώ αφορούν το ΔΝΤ, 6,7 δισ. ευρώ την ΕΚΤ, 5,4 δισ. ευρώ είναι διάφοροι τόκοι, ενώ σύντομα πρέπει να αποπληρωθούν και 360 εκατ. ευρώ σε ομόλογα που κατέχουν hedge funds και τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το PSI.
Σημειώνεται ότι για το 2016 οι αντίστοιχες συνολικές πληρωμές του Δημοσίου ανέρχονται σε 18,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων στην ΕΚΤ αντιστοιχούν μόνο 2,4 δισ. ευρώ.
Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=2231485