Ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου η ρύθμιση που δίνει την ευκαιρία για απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ σε 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν το 2014 καθαρά έσοδα έως 10.000 ευρώ.
Με μια αίτηση που έχει προθεσμία να υποβληθεί μέχρι και τη Δευτέρα 12 του μήνα στα τμήματα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. οι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μεταβολή του καθεστώτος φορολόγησης, και θα παύσουν να χρεώνονται και να αποδίδουν ΦΠΑ.
Αυτό προβλέπει το άρθρο 251 του ν. 4281/2014, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Ότι δηλαδή παρέχεται προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, ποσό στο οποίο δεν υπολογίζεται ό,τι εισπράχθηκε από τον βασικό έμμεσο φόρο μέσα στο 2014.
Όποιος επιλέξει την απαλλαγή από το ΦΠΑ δεν θα χρειάζεται πλέον να χρεώνει φόρο προστιθέμενης αξίας 13% ή 23% στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που παρέχει. Συνεπώς αφού δεν θα εισπράττει ΦΠΑ δεν έχει υποχρέωση και να τον αποδίδει.
Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όσοι από τους ενδιαφερόμενους εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή απαλλάσσονται μόνο από την υποχρέωση του ΦΠΑ. Αν με βάση το νόμο υποχρεούνται να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, δηλαδή τιμολόγια και αποδείξεις, θα συνεχίσουν να το κάνουν και το 2015. Ωστόσο σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».
Η ρύθμιση αυτή μεταφράζεται σε σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων περίπου 420.000 ελευθέρων επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενων με μπλοκάκι, αλλά και σεαπώλεια επιστροφών ΦΠΑ για τη συντριπτική τους πλειονότητα, αν επιλέξουν να μπουν στο νέο σύστημα.
Όλοι αυτοί μέχρι σήμερα πρέπει να υποβάλλουν ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρέωση η οποία για εννιά στους δέκα απαιτεί λογιστή, χαρτομάνι και εν τέλει διοικητικό κόστος, τόσο για τους ίδιους όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση.
Από τις αρχές του 2015, αν μπουν στο νέο σύστημα, θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή να πωλούν τα αγαθά τους χωρίς ΦΠΑ.
Δεν θα δικαιούνται να εξαιρεθούν από το ΦΠΑ εισροών όμως, άρα χάνουν τις ενδεχόμενες επιστροφές φόρου. Από το μέτρο εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.
Στην περίπτωση όπου στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.