Μικρή αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων και της απασχόλησης στην Ελλάδα διαπιστώνει η Markit στην τελευταία έκθεση της για τον κλάδο της μεταποίησης, σημειώνει ωστόσο ότι τα επίπεδα νέων παραγγελιών υποχωρούν για τέταρτο συνεχή μήνα αλλά και τη μείωση των χρεώσεων λόγω της εξασθενημένης ζήτησης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI®, ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας κλείνει το έτος σε ασταθές έδαφος. Όπως αναφέρει η Markit, οι κατασκευαστές κατάφεραν να αυξήσουν οριακά την παραγωγή τους τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντάς τη με μία ελαφρά αύξηση των επιπέδων προσωπικού, ενώ οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη εξασθένηση. Επιπλέον, οι χρεώσεις μειώθηκαν περαιτέρω καθώς οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να ενισχύσουν τις υποτονικές πωλήσεις.
Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) κατέγραψε τιμή κάτω από το ουδέτερο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων για τέταρτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, κλείνοντας στις 49.4 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 49.1 μονάδες του Νοεμβρίου, ο κύριος δείκτης κυμάνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου της έρευνας και υπέδειξε ελαφρά μόνο επιδείνωση των γενικών επιχειρηματικών συνθηκών.
Η υποχώρηση των επιπέδων των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι κατασκευαστές, καθώς επίσης και η συνακόλουθη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών συνέτειναν στη διατήρηση της τιμής του κύριου δείκτη PMI κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. Τα επίπεδα νέων παραγγελιών περιορίστηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο και με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό, αντανακλώντας κυρίως τη δριμεία μείωση των παραγγελιών εξαγωγών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα εισροών περιορίστηκαν καθώς οι εταιρείες προσάρμοσαν την αγοραστική τους δραστηριότητα σε συνάρτηση με τα χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης. Επιπλέον, η μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών ήταν έντονη και η περισσότερο σημαντική σε διάστημα εννέα μηνών.
Ακόμα ένας παράγοντας, ο οποίος οδήγησε στη μείωση των αποθεμάτων αγορών κατά τη διάρκεια του μήνα, ήταν η μικρή αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια, η πρώτη που καταγράφηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Ο βαθμός στον οποίο αυξήθηκε η παραγωγή ήταν οριακός, γεγονός που σημαίνει ότι, μετά τη μικρή αύξηση του Οκτωβρίου και τη σταθερή τάση που επικράτησε κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, η συνολική εικόνα του τριμήνου ήταν η εικόνα της γενικότερης στασιμότητας.
Οι κατασκευαστές αύξησαν επίσης ελαφρώς τα επίπεδα απασχόλησης κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο έξι συνεχών μηνών περικοπής θέσεων εργασίας στον τομέα. Παρότι μόνο μέτριος, ο ρυθμός αύξησης του αριθμού εργαζομένων ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007.
Αρκετά σημαντική ήταν η μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο. Ωστόσο, σημειώθηκε περαιτέρω αξιοσημείωτη υποχώρηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων στα εργοστάσια των κατασκευαστών.
Οι τιμές χρέωσης που επέβαλαν οι παραγωγοί αγαθών μειώθηκαν κατά μέσο όρο τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας την τάση που επικρατεί από τις αρχές του 2011. Παρότι βραδύτερος από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα περίοδο της έρευνας, ο ρυθμός μείωσης των τιμών εκροών ήταν, παρόλ’ αυτά, σταθερός καθώς οι εταιρείες ανέφεραν εξασθενημένη ζήτηση και τιμολογιακό ανταγωνισμό.
Η έλλειψη των πιέσεων επί του κόστους συνετέλεσε στη μείωση των τιμών εκροών κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς οι μέσες τιμές εισροών αυξήθηκαν ελάχιστα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο – γεγονός που συμβαίνει για τρίτο συνεχή μήνα. Οι χρόνοι παράδοσης αγορών στους κατασκευαστές ήταν, ωστόσο, οριακά μεγαλύτεροι τον Δεκέμβριο, μετά από τρείς συνεχείς μήνες κατά τους οποίους οι χρόνοι παράδοσης είχαν επιταχυνθεί.
Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:
«Ο δείκτης PMI παρέμεινε ελάχιστα κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρησιακές συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Οι προσπάθειες ανάκαμψης του τομέα που παρατηρήθηκαν στην αρχή του έτους έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ επηρεάστηκαν αρνητικά από τις εξασθενημένες πωλήσεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.
»Οι ανεπαίσθητες αυξήσεις της παραγωγής και της απασχόλησης στο τέλος του έτους είναι σχετικά αισιόδοξες, ωστόσο, είναι απίθανο να εξελιχθούν σε αξιοσημείωτες τάσεις χωρίς την υποστήριξη από την αύξηση των νέων παραγγελιών.
»Η συνεισφορά του τομέα στην συνολική οικονομική ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο φαίνεται να ήταν σε γενικές γραμμές ουδέτερη, και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»