Ειδήσεις
Home / Top Slider / Οι νικητές του Εθνικού Διαγωνισμού Ecotrophelia 2022

Οι νικητές του Εθνικού Διαγωνισμού Ecotrophelia 2022

Στις 6 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο  Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2022. Εδώ και 12 χρόνια, ο ΣΕΒΤ στηρίζει αδιάκοπα τον Διαγωνισμό-θεσμό, που αναδεικνύει τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, 620 Φοιτητές από 16 Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας έχουν συμμετάσχει στον Διαγωνισμό, με 119 προτάσεις καινοτόμων προϊόντων διατροφής με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας, 5 από τις οποίες έχουν διακριθεί και στην Ευρώπη.

Για μία ακόμη χρονιά οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόκληση και κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με τη δημιουργικότητα και το καινοτόμο πνεύμα τους. Φέτος ο Διαγωνισμός διεξήχθη με φυσική παρουσία, ενώ η Τελετή Βράβευσης μεταδόθηκε ζωντανά, αλλά και διαδικτυακά.

Στην τελική φάση του Διαγωνισμού έφτασαν 12 ομάδες φοιτητών, οι οποίες παρουσίασαν με πραγματικό επαγγελματισμό τις γευστικές προτάσεις τους, δυσκολεύοντας πολύ το έργο της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής. Την ημέρα της Βράβευσης λειτούργησε Έκθεση με τα διαγωνιζόμενα προϊόντα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να τα γνωρίσει και να τα απολαύσει.

Το 1ο βραβείο αλλά και το βραβείο για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» κατέκτησε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Granny’s Wish. Πρόκειται για ένα θρεπτικό shot οσπρίων και λαχανικών που καταναλώνεται και ως dressing.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν My Vefir, vegan ρόφημα τύπου κεφίρ σε 3 διαφορετικές γεύσεις και σε οικολογική συσκευασία.

Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν Bit-Eat, μία θρεπτική σειρά παξιμαδιών, σε τρεις διαφορετικές γεύσεις, για κατανάλωση όλη την ημέρα.

Το βραβείο για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Φanies, χορτοφαγικά μπράουνις υψηλής πρωτεΐνης από κόκκινες φακές.

Της Τελετής Βράβευσης προηγήθηκε ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Σύγχρονη Εκπαίδευση – Καινοτομία – Βιομηχανία Τροφίμων: Μαζί για το μέλλον της νέας γενιάς», την οποία συντόνισε η κα Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ. Στο πάνελ συμμετείχαν ο κ. Ι. Γιώτης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, ο κ. Α. Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο κ. Α. Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας και η κα Λ. Αδάμ, μέλος της νικήτριας ομάδας GReatings, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον  Διαγωνισμό του 2019 και R&D Scientist στην εταιρεία ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ.

Ο κ. Ι. Γιώτης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, συνεχάρη θερμά τους φοιτητές για την προσπάθειά τους. Τόνισε τα κίνητρα που προσφέρει ο Διαγωνισμός στη νέα γενιά και την ευκαιρία που της δίνεται να παρουσιάσει τη δική της προσέγγιση για την καινοτομία στα προϊόντα διατροφής, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Α. Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, καταρχήν αναγνώρισε την ευκαιρία που δίνει ο Διαγωνισμός στους φοιτητές να συναγωνιστούν και να αναδείξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ως προς τη σημασία που έχουν η έρευνα και η καινοτομία, τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στη Βιομηχανία, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αξία της «γνώσης για την κοινωνία» και όχι της «γνώσης για τη γνώση».

Από την πλευρά του, o κ. Α. Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ ο οποίος, μέσα από τον  διαγωνισμό ECOTROPHELIA, δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και νέους επιστήμονες να εκφράσουν το φιλέρευνο πνεύμα τους, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν νέα και καινοτόμα προϊόντα αγροδιατροφής. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας εντάσσει την αγροδιατροφή ως έναν από τους τομείς προτεραιότητας στην εθνική στρατηγική της για την έξυπνη εξειδίκευση και θα συμβάλει σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία».

Η κα Λ. Αδάμ, νικήτρια το 2019 με την ομάδα της από το ΓΠΑ, μοιράστηκε την εμπειρία της από τον Εθνικό και τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή που είχε αυτή η εμπειρία στην επαγγελματική της πλέον σταδιοδρομία στον κλάδο των τροφίμων.  Η νέα γενιά συνεχίζει να καινοτομεί και να διακρίνεται και η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών στηρίζει τις προσπάθειές της.