Με αμείωτο ρυθμό συνεχίσθηκε και το 2014 η ραγδαία άνοδος που παρουσιάζει η κατανάλωση στέβιας, ως φυσικής γλυκαντικής ουσίας. Nέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας συμβούλων και ερευνών αγοράς Zenith International, εκτιμά ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις εκχυλίσματος στέβιας καταγράφουν αύξηση της τάξης του 14%, φθάνοντας τους 4.670 τόνους, με αποτέλεσμα η συνολική αξία της συγκεκριμένης αγοράς να φθάνει τα 336.000.000 δολάρια.
«Οι καταναλωτές ελέγχουν όλο και περισσότερο το περιεχόμενο των τροφίμων και ποτών», αναφέρει ο σύμβουλος της Zenith, κ. Simon Redwood. “Η μείωση της ζάχαρης παραμένει θέμα «κλειδί» για τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών και με τους καταναλωτές πλέον να αρχίζουν να αποφεύγουν τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, η στέβια με την φυσική προέλευση και τη σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία, αποκτά ένα σαφές πλεονέκτημα”, αναφέρει.
Τα προαναφερόμενα έσοδα κατά το τελευταίο έτος προήλθαν από μερικά -υψηλού προφίλ- λανσαρίσματα νέων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της Coca-Cola Life, σε μια σειρά βασικών αγορών.
Αν και τα ποτά παραμένουν στο επίκεντρο, ως προς τη χρήση στέβιας, τα γαλακτοκομικά, τα επιτραπέζια γλυκαντικά, αλλά και φαρμακευτικές ουσίες έχουν παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Η μεγαλύτερη ενημέρωση για τη στέβια έχει επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να εκτιμούν το προϊόν και τα οφέλη που παρέχει.
Όσον αφορά την καλλιέργεια στέβιας, η Κίνα συνεχίζει να ηγείται, παρουσιάζοντας αύξηση καλλιεργειών και παραγωγής. Ωστόσο, η Ανατολική Αφρική, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον κορυφαίων βιομηχανιών, οι οποίες είναι πρόθυμες να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για στέβια, προσφέροντας μια ευρύτερη επιλογή εκχυλισμάτων στέβιας, υψηλής ποιότητας.
Η Zenith προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά στέβιας θα φτάσει τους 7.150 τόνους μέχρι το 2017, ποσότητα που ισοδυναμεί με 578 εκατομμύρια δολάρια. «Το κίνητρο της υγιεινής διατροφής παραμένει χαμηλότερο σε βασικές αγορές της Ασίας, όπως η Ινδία και η Ινδονησία και εκτιμάται ότι θα περάσουν μερικά χρόνια ακόμη, πριν πραγματικά να “απογειωθεί» η χρήση στέβιας σε αυτές τις χώρες. Όταν γίνει αυτό, θα συνειδητοποιήσουμε την πραγματική δυναμική της στέβιας», καταλήγει ο κ. Redwood.