Σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης προβλέπεται να εξελιχθεί η συμβολαιακή γεωργία για την αλευροβιομηχανία Μύλοι Λούλη, σύμφωνα με την διοίκησή της, η οποία σχεδιάζει την υλοποίηση νέων επενδύσεων το 2015.
Για το 2015 η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας για περισσότερα από 20.000 στρέμματα σιτηρών, που περιλαμβάνουν σιτάρια σκληρά, δίκοκκο, ντίνκελ, αλλά και σιτάρια βιολογικά (σκληρά και μαλακά). Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το δίκοκκο σιτάρι, η εταιρεία επεξεργάστηκε φέτος την πρώτη εσοδεία, δημιουργώντας το αλεύρι ολικής άλεσης «ΖΗΝ». Για την παρασκευή του νέου προϊόντος, η Μύλοι Λούλη δημιούργησε νέα γραμμή παραγωγής, δυναμικότητας 1 τόνου ανά ώρα, στη μονάδα της Σούρπης στη Μαγνησία. Πρόκειται για μία ειδική, ξεχωριστή γραμμή πετρόμυλου. Για την κατασκευή της επιλέχθηκαν μηχανήματα του ελβετικού οίκου Buhler και το κόστος επένδυσης ξεπέρασε τις 100 χιλ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι σήμερα έχει αρχίσει ξανά η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας, λόγω των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Γερμανία και την Ιταλία. Η εταιρεία Μύλοι Λούλη, διαβλέποντας την τάση στην αγορά έκανε την τοποθέτηση της με την κατασκευή της νέας γραμμής παραγωγής και το τελευταίο τρίμηνο έχει ξεκινήσει να τροφοδοτεί τα αρτοποιεία, με θετικά αποτελέσματα.
Εκτός Ελλάδας, το καλοκαίρι η εταιρεία πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για την παραγωγική επέκτασή της στην αγορά της Ινδίας. Η αλευροβιομηχανία σε συνεργασία με την Chipita, προχώρησε τον Ιούλιο στην σύσταση επιχείρησης που θα προχωρήσει στην ίδρυση αλευρόμυλου στην Ινδία.
Για το σύνολο της χρήσης προβλέπεται ότι ο τζίρος για την εταιρεία θα κυμανθεί στα 90 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 10%-11% του κύκλου εργασιών. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5,137 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.
Κυρέλα Πέτρου