Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Κατασχέσεις ελληνικών ακτινιδίων που προορίζονταν για.. “ιταλοποίηση”

Κατασχέσεις ελληνικών ακτινιδίων που προορίζονταν για.. “ιταλοποίηση”

H ροή των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζει να είναι υποτονική και οι τιμές μη ικανοποιητικές για την περίοδο που διανύουμε. Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη  κατά -8,8% (23.517 τ.έναντι 25.796 τ.) και ελπίζουμε με προοπτική κάλυψης της απώλειας -17,2% την απελθούσα περίοδο σε αντίθεση με την αύξηση εισαγωγών τους κατά 18%. Ξεκίνησε με μικρούς ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και   μανταρινιών και λεμονιών.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων 35.117 τ. εξ ών 16.206 τ. προς Ιταλία έναντι 38785 τ. και 15.614 τ.αντίστοιχα  πέρισυ ,με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς με προοδευτικά συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες ανταποκρινόμενες στις κατάλληλες απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Δ Η Λ Ω Σ Η

“Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης, από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ, ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων & εσπεριδοειδών.

Συνεχίσθηκε και κατά την ανασκοπούμενη εβδομάδα ευάριθμα, να έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές,  φορτία ακτινιδίων γιατί δεν ήταν τυποποιημένα (δεν είχαν επεξεργασθεί σε τυποποιητήριο, είχαν ανάμειξη διαφόρων μεγεθών και ποιοτικής κατάταξης προϊόντα με χνούδι, κοτσάνι και φύλλα «ένδειξη χειροτοποθέτησης στον αγρό», χωρίς σήμανση σε κάθε συσκευασία με αναγραφή της παρτίδας του εμπορεύματος για την πλήρη ιχνηλασιμότητά του και κατά συνέπεια προς ευκολία «ιταλοποίησης του» ιδέ φωτό) συσκευασμένα με το χέρι στον αγρό. Παρά το ότι την μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία της τυποποίησης & συσκευασίας στο εξαγόμενο προϊόν αναμένεται να την ωφεληθεί ο Ιταλός τυποποιητής σε βάρος της ελληνικής οικονομίας εντούτοις οι παραβάτες «έλληνες έμποροι» της σχετικής ΚΥΑ διαμαρτύρονται εντόνως «για υπερβάλλοντα ζήλο» των ελεγκτικών αρχών της εφαρμογής της.

Τα ακτινίδια αυτά δεν προορίζονται για την ιταλική καταναλωτική αγορά, αλλά για το συσκευαστήριο κάποιου Ιταλού εμπόρου προκειμένου να διατεθούν σαν ιταλικά ακτινίδια, πρακτική που νομίζουμε ότι δεν εξυπηρετεί καθόλου τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Σημειώνεται ότι η εφαρμοζόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 9475/136897/10.10.2018 (ΦΕΚ 4728 τ.Β όπως τροποποιήθηκε είναι αυτή που  αφορά τα ακτινίδια  σε εκτέλεση του Καν 543/2011 επιτρεπόμενη συσκευασία είναι μέχρι 20 κιλά.

Χαιρετίζουμε το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας ακόμη και στον λιμένα της Πάτρας, του Προμαχώνα (που τελευταία υπάρχει λόγω ελέγχων στην Ηγουμενίτσα εκτροπή φορτώσεων) και στις Εθνικές οδούς που δραστηριοποιήθηκαν ήδη συνεργεία ελέγχου τόσο για τον έλεγχο  εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και «νέκρωσης των φυτών ακτινιδιάς (Moria) που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα αλλά επιπρόσθετα και την αποτροπή κυκλοφορίας (μανταρινιών, πορτοκαλιών) φυσικών και αποπρασινισμένων χωρίς τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους”

Γ. Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Incofruit Hellas