Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Στο μικροσκόπιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής 181 ποικιλίες μαρουλιού

Στο μικροσκόπιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής 181 ποικιλίες μαρουλιού

Λειτουργώντας σαν καλοκουρδισμένη «μηχανή» και υλοποιώντας τη διατμηματική συνεργασία, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αξιολόγησης για το μαρούλι (EVA- European evaluation network for lettuce). Στις εγκαταστάσεις της δοκιμάζονται και αξιολογούνται 181 ποικιλίες μαρουλιού, οι οποίες δεν διατίθενται στην αγορά. Για την επιτυχή υλοποίηση και ολοκλήρωση του πρότζεκτ συνεργάζονται το Perrotis College, το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων,  και το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος.
Το πολλαπλασιαστικό υλικό των φυτών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή καλλιέργεια τόσο σε βοτανικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και φυλάσσεται σε τράπεζες σπόρων που ανήκουν σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες ανά την Ευρώπη. «Η συμβολή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα είναι η αξιολόγηση διαφόρων χαρακτηριστικών των βιοτύπων που θα δοκιμαστούν. Η πληροφορία που θα συγκεντρωθεί θα αφορά τόσο σε βοτανικά χαρακτηριστικά (pure science) όσο και σε εμπορικά (real economy)», ανέφερε ο Project Leader του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων, Δρ.Ηλίας Κάλφας. Να σημειωθεί ότι στο σχήμα EVA συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, σποροπαραγωγικές εταιρίες όπως π.χ. η ISI Cementi (Ιταλία), Gautier Semences (Γαλλία), Sativa Rheinau AG (Ελβετία), Zollinger seeds (Ελβετία), Vilmorin (Γαλλία), τράπεζες σπόρων και κέντρα γνώσης όπως, η  Nordgen (Σουηδία) και ο Ευρωπαϊκός κατάλογος για φυτικούς γενετικούς πόρους EURISCO. Τον συντονισμό όλων των ενεργειών τον έχει η Γραμματεία ECPGR (European Cooperative Program for Plant Genetic Resources).
Από την πλευρά του, το Perrotis College είναι αρμόδιο για τον επιστημονικό συντονισμό του προγράμματος EVA-Lettuce. Με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας και Διαχείρισης, Δρ.Χρήστο Βασιλικιώτη, έχει αναλάβει: τον πειραματικό σχεδιασμό του προγράμματος αξιολόγησης, τη σπορά των 181 ποικιλιών για την παραγωγή σπορόφυτων, τη φωτογράφιση των σπόρων και των παραγόμενων σπορόφυτων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, τη μεταφύτευση των σπορόφυτων και τη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων εδάφους. «Επίσης, την εγκατάσταση αισθητήρων για την καταγραφή υγρασίας εδάφους, θερμοκρασίας εδάφους και αέρος και σχετικής υγρασίας, εφαρμογή στάγδην άρδευσης-λίπανσης-ζιζανιοκτονίας-φυτοπροστασίας με μεθόδους εγκεκριμένες για τη Βιολογική Γεωργία, την καταγραφή των σταδίων ανάπτυξης και των φαινοτυπικών χαρακτηριστικών των φυτών εβδομαδιαίως, τις εργαστηριακές μετρήσεις διαφόρων χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας και την τελική αξιολόγηση των ποικιλιών με βάση τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και, τέλος, τη συγγραφή αναφοράς για την επιλογή 50 ποικιλιών που θα χρησιμοποιηθούν στη δεύτερη φάση του προγράμματος αξιολόγησης ποικιλιών μαρουλιού», είπε ο Δρ.Βασιλικιώτης.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η συνδρομή και του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος σε ό,τι αφορά την γεωτεχνική εκπόνηση του πειράματος. «Το τμήμα θα προσφέρει μηχανολογική υποστήριξη στο πείραμα και συγκεκριμένα θα προχωρήσει στον σχεδιασμό εργονομικής φύτευσης, θα υποστηρίξει την εγκατάσταση αρδευτικού, θα προχωρήσει σε μηχανικές κατεργασίες εδάφους με ηλεκτρονική καταγραφή των εργασιών μέσω συστημάτων γεωργίας ακριβείας και θα προετοιμάσει το έδαφος για φύτευση (όργωμα, δισκοσβάρνισμα, κοπροδιανομή, φρεζάρισμα, σαμάρια (αναχώματα)», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Τμήματος, Γιάννης Γκατζώλης. Να σημειωθεί ότι όλες οι εργασίες είναι μηχανικές και θα αποτελούν εργαστήριο εφαρμογών στα τμήματα του I.ΙΕΚ και του Δευτεροβάθμιου Προγράμματος με συμμετοχή του προσωπικού του τμήματος Φυτικής Παραγωγής