Ειδήσεις
Home / Οικονομια / «Μετακομίζουν» ή ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ολλανδία οι Βρετανοί

«Μετακομίζουν» ή ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ολλανδία οι Βρετανοί

Μείωση ολλανδικών εξαγωγών κατά 9% το πρώτο εξάμηνο – Μεγαλύτερη η πτώση εξαγωγών προς την Μ. Βρεττανία
Σύμφωνα με την ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία (CBS), Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από την Ολλανδία κατέγραψαν μείωση 9% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος. Ενώ υπήρξε μικρή άνοδος το πρώτο τρίμηνο του έτους, το δεύτερο τρίμηνο οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17%, δήλωσε το CBS. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις εξαγωγές προς τη Βρετανία, οι οποίες μειώθηκαν κατά 23%, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 30%.
Η Βρετανία, από την τρίτη θέση που κατείχε μεταξύ εμπορικών εταίρων της χώρας, πλέον καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Οι εξαγωγές στην Γερμανία, τον σημαντικότερο εμπορι- κό εταίρο της Ολλανδίας σημείωσαν πτώση 12%, ωστόσο οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 18%.
Σημαντικός αριθμός βρετανικών εταιρειών ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ολλανδία λόγω Brexit
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ρότερνταμ, το εμπορικό λόμπι Evofenedex και η ολλανδική εταιρεία μεταφορών TLN ξεκίνησαν το επόμενο στάδιο της εκστρατείας τους «ετοιμαστείτε για Brexit», καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για μια νέα εμπορική συμφωνία φαίνονται όλο και πιο απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που περιελάμβανε 400 εταιρείες, οι ολλανδικές εταιρείες που συναλλάσσονται με βρετανικές επιχειρήσεις είναι λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του Brexit από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.
Τον Ιούλιο του 2019, το 80% των εταιρειών δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένες για το Brexit, αλλά το ποσοστό αυτό έχει πλέον μειωθεί στο 49%, σύμφωνα με την έρευνα 400 εταιρειών.
Εκατοντάδες βρετανικές εταιρείες εργάζονται για το άνοιγμα υποκαταστήματος στην Ολλανδία μέχρι το τέλος έτους, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit.
Ο Ολλανδικός Οργανισμός Ξένων Επενδύσεων(NFIA) λαμβάνει καθημερινά αιτήματα για πληροφορίες από βρετανικές εταιρείες.
Η NFIA είναι σε επαφή με 400 βρετανικές εταιρείες που θέλουν να ανοίξουν υποκατάστημα στην χώρα και αναμένεται ο αριθμός τους να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον. Στέλεχος του Οργανισμού ανέφερε ότι « η αναζήτηση χώρου εγκατάστασης στην Ολλανδία διακόπηκε τον Μάρτιο λόγω πανδημίας, εξέλιξη που σήμαινε ότι οι επενδύσεις αναβλήθηκαν, αλ- λά τώρα όλοι αισθάνο- νται την αυξανόμενη χρονική πίεση”.
Ένα σκληρό Brexit σημαίνει ελέγχους στα σύνορα και δασμούς εισαγωγής. Επομένως, οι βρετανικές εταιρείες ανησυχούν για το γεγονός ότι οι εξαγωγές στην ΕΕ θα υπόκεινται σε υψηλούς δασμούς εισαγωγής το επόμενο έτος.
“Η Ολλανδία είναι κοντά λόγω σιδηροδρομικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων. Η επιχειρηματική κουλτούρα μας είναι συγγενής με αυτήν του Ην.Βασίλειου σε σειρά βασικών τομέων της οικονομίας όπως IT, χρηματοοικονομική τεχνολογία ( fintech), MEDIA, τεχνολογία υγείας.