Η ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη και πολυμερή συνεργασία είναι πιο εμφανής από ποτέ. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2020 στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει την πείνα, για τη συμβολή της στην καλύτερη κατάσταση της ειρήνης σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και για την οδήγηση δύναμη στις προσπάθειες για την αποτροπή της χρήσης της πείνας ως όπλου πολέμου και συγκρούσεων.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση παγκοσμίως που αντιμετωπίζει την πείνα και προάγει την επισιτιστική ασφάλεια. Το 2019, το WFP παρείχε βοήθεια σε σχεδόν 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε 88 χώρες που είναι θύματα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και πείνας. Το 2015, η εξάλειψη της πείνας υιοθετήθηκε ως ένας από τους αναπτυξιακούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Το WFP είναι το βασικό όργανο του ΟΗΕ για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει πάρει αρνητική τροπή. Το 2019, 135 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από οξεία πείνα, τον μεγαλύτερο αριθμό εδώ και πολλά χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προκλήθηκε από πόλεμο και ένοπλη σύγκρουση.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει συμβάλει στην έντονη αύξηση του αριθμού των θυμάτων πείνας στον κόσμο. Σε χώρες όπως η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και η Μπουρκίνα Φάσο, ο συνδυασμός βίαιων συγκρούσεων και πανδημίας έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν στο χείλος της ασιτίας. Μπροστά στην πανδημία, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει επιδείξει μια εντυπωσιακή ικανότητα να εντείνει τις προσπάθειες του. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο οργανισμός, ′′ Μέχρι τη μέρα που κάνουμε ιατρικό εμβόλιο, το φαγητό είναι το καλύτερο εμβόλιο κατά του χάους.”
Ο κόσμος κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια κρίση πείνας με αδιανόητες αναλογίες, εάν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλες οργανώσεις επισιτιστικής βοήθειας δεν λάβουν την οικονομική ενίσχυση που έχουν ζητήσει.
Ο σύνδεσμος μεταξύ πείνας και ένοπλων συγκρούσεων είναι ένας φαύλος κύκλος: ο πόλεμος και η σύγκρουση μπορούν να προκαλέσουν επισιτιστική ανασφάλεια και πείνα, ακριβώς όπως η πείνα και η επισιτιστική ανασφάλεια μπορούν να προκαλέσουν λανθάνουσα σύγκρουση και να πυρο Δεν θα πετύχουμε ποτέ τον στόχο της μηδενικής πείνας αν δεν βάλουμε και εμείς τέλος στον πόλεμο και στις ένοπλες συγκρούσεις.
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να τονίσει ότι η παροχή βοήθειας για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας όχι μόνο αποτρέπει την πείνα, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών σταθερότητας και ειρήνης. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει πρωταγωνιστεί στο συνδυασμό ανθρωπιστικής εργασίας με ειρηνευτικές προσπάθειες μέσω πρωτοποριακών έργων στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα συμμετείχε ενεργά στη διπλωματική διαδικασία που κορυφώθηκε τον Μάιο του 2018 στην ομόφωνη έκδοση της απόφασης 2417 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία για πρώτη φορά αντιμετώπισε ρητά τη σχέση μεταξύ σύγκρουσης και πείνας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης την υποχρέωση των κρατών μελών του ΟΗΕ να συμβάλουν στη διασφάλιση ότι η επισιτιστική βοήθεια θα φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη, και καταδίκασε τη χρήση της ασιτίας ως μέθοδος πολέμου.
Με τη φετινή απονομή, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να στρέψει το βλέμμα του κόσμου προς τα εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν ή αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πολυμερή συνεργασία για την επισιτιστική ασφάλεια ένα μέσο ειρήνης και έχει συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση των κρατών μελών του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της χρήσης της πείνας ως όπλου πολέμου και συγκρούσεων. Ο οργανισμός συμβάλλει καθημερινά στην προώθηση της αδελφότητας των εθνών που αναφέρονται στη βούληση του Alfred Nobel. Ως η μεγαλύτερη εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είναι μια σύγχρονη εκδοχή των ειρηνευτικών συνεδρίων που το Νόμπελ Ειρήνης προορίζεται να προωθήσει.
Το έργο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος προς όφελος της ανθρωπότητας είναι μια προσπάθεια που όλα τα έθνη του κόσμου πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν και να υποστηρίξουν.