Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / “Εκστρατεία” του Γ.Γ. Εμπορίου στην Κρήτη για την επώνυμη τσικουδιά

“Εκστρατεία” του Γ.Γ. Εμπορίου στην Κρήτη για την επώνυμη τσικουδιά

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισκέφθηκε μεγάλες παραγωγικές μονάδες οίνου – τσικουδιάς στην Κρήτη και επισήμανε την αναγκαιότητα προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς και τη σημασία  τους, τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την εθνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή είναι η διασφάλιση των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, της προστασίας του ανταγωνισμού, της διασφάλισης των επώνυμων προϊόντων που πλήττονται από τα αντίστοιχα «μαϊμού» ή το λαθρεμπόριο.
«Θα πρέπει η πολιτεία να διασφαλίσει ότι ο υγιής ανταγωνισμός θα πρέπει να επικρατήσει στην αγορά. Υπάρχουν φαινόμενα λαθρεμπορίου» είχε τονίσει σε δήλωσή ρου στα ΜΜΕ την περασμένη Κυριακή ο κ. Σταμπουλίδης κατά την παρουσία του σε έκθεση που διοργάνωσε η Vinetumγια τα ελληνικά επώνυμα αποστάγματα και ποτά .» Η πολιτεία αντιμετωπίζει τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και δείχνει ότι επιστρέφει στην κανονικότητα, αναλαμβάνει θεσμικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν  τον ελεγκτικό μηχανισμό. Είμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις Δε θίγουμε τις παραδόσεις αντιθέτως προστατεύουμε τα παραδοσιακά προϊόντα, το τσίπουρου και ην τσικουδιά, καθόσον είναι προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης. Αυτό επιβάλλει αυτή τη μάχη που δώσαμε στην ΕΕ και την κερδίσαμε να τη διασφαλίσουμε καις και στην εσωτερική αγορά» ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης.
Σημειώνεται ότι η Γ.Γ. Εμπορίου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε Γεντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για το τσίπουρο. Μάλιστα την περασμένη  Δευτέρα απέστειλε σχετική Εγκύκλιο για ελέγχους, με στόχο να προστατέψει το παραδοσιακό αυτό προϊόν αλλά και τους καταναλωτές.
Μάλιστα η  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα παρακολουθήσει συστηματικά την πορεία και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την εφαρμογή του Νόμου και θα κάνει απολογισμό τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον ΓΓ καταναλωτή, οι κάβες και τα εστιατόρια θα μπορούν να πωλούν το Απόσταγμα των διήμερων, αλλά με παραστατικά οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Σταμπουλίδης είχε αναφέρει ότι από τις 51.000 άδειες που δόθηκαν για μικρής απόσταξης παραγωγή το 93% ήταν για ιδία χρήση και κατανάλωση. Όντως περίπου 2.000 άδειες ήταν για ποσότητες πάνω από 1.000 λίτρα. Κι αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να προστατεύσουν το επώνυμο τσίπουρο και τσικουδιά», είπε, για να συμπληρώσει ότι «ή θα προστατεύουμε στη χώρα το κάθε εμπορικό σήμα, το branding της χώρας ή καθένας θα παίρνει μια άδεια με πρόσχημα την ιδία κατανάλωση και θα διοχετεύει ό,τι θέλει στην αγορά.»
Είναι επίσης γνωστό ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, το 80% της συνολικής παραγωγής τσίπουρου είναι παράνομα παραγόμενη και διατίθεται χύμα ακόμη και στις λαϊκές αγορές με πολύ χαμηλές τιμές και με αμφίβολη προέλευση και ποιότητα.
Στο μεταξύ στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 24.01.2020 σύσκεψη με θέμα «Εποπτεία της Αγοράς και Παραεμπόριο, ως απειλή για την Ελληνική Οικονομία», υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ (Τελωνεία – ΚΟΕ), των Διευθύνσεων Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης και των Επιμελητηρίων Κρήτης. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις του παρεμπορίου στην ελληνική οικονομία  και κοινωνία, τα αποτελέσματα του ελεγκτικού μηχανισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με τις λοιπές ελεγκτικές αρχές της χώρας, καθώς και οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την πάταξη του παρεμπορίου.
Σε σχέση με την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο σύνολο της επικράτειας το υπ. Ανάπτυξης και η Γ.Γ. Εμπρορίου σημείωσαν ότι:

1)    Κατά το χρονικό διάστημα από 20.01.2020 έως 26.01.2020, οι έλεγχοι (συνολικά 367) αυξήθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (13.01.2020 έως 19.01.2020).

2)    Βεβαιώθηκαν συνολικά 30 παραβάσεις για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

3)    Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θήβα.

4)    Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες είδη παρεμπορίου (315 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.

5)    Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 22.900 ευρώ.