Ισορροπώντας πολιτισμικά ανάμεσα σε ανατολή και δύση ως σταυροδρόμι πολιτισμών, η Λέσβος, απορρόφησε δυναμικά τις αντιθετικές επιδράσεις. Νησί που γνώρισε τεράστια οικονομική ανάπτυξη από τον 19ο αιώνα λόγω της θέσης της στον χώρο του Αιγαίου, αναπτύσσοντας το εμπόριο και τη ναυτιλία, αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα του Ούζου, ενώ το Πλωμάρι δε θεωρείται τυχαία η πατρίδα του, καθώς το ούζο ξεκίνησε από ελληνικές οικογένειες και μέχρι σήμερα αποστάζεται με τον ίδιο τρόπο.
Ένα ποτό καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου
Σ’ έναν υπέροχο ελαιώνα στο γραφικό Πλωμάρι, τον τόπο που δημιουργήθηκε το Ούζο Πλωμαρίου, το 1894, από τον Ισίδωρο Αρβανίτη και συνεχίζει να παράγεται εδώ και πάνω από 100 χρόνια, βρίσκεται το υπερσύγχρονο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου. Με αφορμή τα 120 χρόνια ιστορίας και παράδοσης, η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης μας άνοιξε τις πύλες της, αποκαλύπτοντας μας την μυσταγωγία της απόσταξης, επαληθεύοντας έμπρακτα πως η γνώση και η τεχνολογία μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά με την παράδοση και το μεράκι των ανθρώπων, δημιουργώντας ένα προϊόν απαράμιλλης ποιότητας.
Δεκαοχτώ μικροί, χειροποίητοι, χάλκινοι άμβυκες προσφέρουν «απλόχερα» την ίδια αναλλοίωτη μυστική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και τηρείται, πιστά, από το 1894, διαδικασία που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο παραδοσιακής παραγωγής.
Όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε ο κ. Νίκος Καλογιάννης, «εδώ δεν έχουμε ένα αποστακτήριο, αλλά δεκαοκτώ μικρά αποστακτήρια και ελπίζουμε να αποκτήσουμε άλλους δεκαοχτώ χάλκινους άμβυκες». Ο κ. Νίκος Καλογιάννης -που φέρει πίσω του μια τεράστια οικογενειακή κληρονομιά που έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη δική του 50χρονη επαγγελματική πορεία – κατάφερε περίλαμπρα από την δεκαετία του 90΄ (που ανέλαβε του Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου) να κερδίσει το στοίχημα, αφού από μια μικρή βιοτεχνία που ήταν όταν την εξαγόρασε, σήμερα θεωρείται από τις μεγαλύτερες του κλάδου και από τις πλέον εξωστρεφείς. Το 58,5% του τζίρου, άλλωστε, της ποτοποιίας «Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου» προέρχεται από το εξωτερικό (περισσότερες από 40 χώρες), ενώ οι κινήσεις που γίνονται τελευταία στοχεύουν σε ακόμη μεγαλύτερα μερίδια από την συγκεκριμένη αγορά, καταδεικνύοντας πως η εταιρεία (100% ελληνική, απασχολώντας 50 ανθρώπους από την Λέσβο και συμβάλλοντας στην οικονομική της ανάπτυξη) ποντάρει πολλά στην εξαγωγική της δραστηριότητα.
Τα καζάνια είναι χειροποίητα και φτιάχνονται από χαλκό από την ίδια οικογένεια χαλκουργών μέχρι και σήμερα. Στο χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων η οποία έρχεται να συμπληρώσει τη μοναδική εμπειρία, και το αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο. Η συλλογή αυτή καταδεικνύει την εξέλιξη της ποτοποιίας μέσα στον αιώνα και περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης αλλά και της εμφιάλωσης όπως παλαιούς άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, τις λεγόμενες ετικετέζες.
Η διαδικασία απόσταξης
Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι διπλής απόσταξης με κάθε απόσταξη να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, «όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται». Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, ιδανική αρωματική και γευστική ισορροπία καθώς και απαλή και εκλεπτυσμένη υφή.
Στη συνέχεια, η κεφαλή και η ουρά του αποστάγματος – το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης – απορρίπτονται για να παραμείνει μόνο το κεντρικό μέρος, η «καρδιά», που αποτελεί το καλύτερο και το πιο εύγευστο μέρος του αποστάγματος. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι από 100% απόσταξη.
Ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά συστατικά που προσφέρει αυτός ο τόπος και τη μοναδική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης, δημιουργούν ένα απόσταγμα εξαιρετική ποιότητας. Η σπουδαία αυτή μυστική συνταγή, τηρείται ευλαβικά για πάνω από έναν αιώνα. Χωρίζεται σε 2 μέρη, αντίστοιχα των 2 αποστάξεων και το κάθε μέρος το γνωρίζει από μνήμης, μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας.
Η «καρδιά της καρδιάς»
Το εύφορο έδαφος του νησιού και τα απαράμιλλης ποιότητας συστατικά από τη γη και τη φύση δρουν καταλυτικά στην συνταγή που κληροδότησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης. Μια συνταγή που περιέχει την ιδανική αναλογία συστατικών, όπως μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, που δίνει χαρακτήρα στο ούζο και τα καλύτερα ποιοτικά συστατικά από όλη την Ελλάδα, όπως μάραθο από την Εύβοια, μαστιχέλαιο, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και φυσικά, γλυκάνισο. Ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται στη παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι, ενώ θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ποτοποιία Πλωμαρίου προχώρησε και σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, παρουσιάζοντας στην ελληνική αγορά το πρώτο premium ούζο, το Ούζο Άδολο, την «καρδιά» του Ούζου Πλωμαρίου, με το οποίο εγκαινίασε τη νέα ξεχωριστή κατηγορία εκλεκτού ούζου. Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν από 100% τριπλή απόσταξη, περιορισμένης παραγωγικής δυναμικότητας, που απευθύνεται σε ένα εκλεκτικό κοινό ανθρώπων που αγαπούν την αυθεντική απόλαυση και αναγνωρίζουν και εκτιμούν την ποιότητα. Για την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης η δημιουργία μιας premium κατηγορίας ούζου αποτελεί τη φυσική συνέχεια της υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζει το Ούζο Πλωμαρίου, ενώ ταυτόχρονα ήρθε για να καλύψει μία ανάγκη της αγοράς για ένα ξεχωριστό, ανώτερης ποιότητας προϊόν.
Τρία αποστάγματα, αφορμή για …ευφάνταστα κοκτέιλ
Η ποτοποιία «Ούζο Πλωμαρίου ισιδώρου Αρβανίτου», λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια συνεχώς αναπτυσσόμενη τάση (τόσο στη γαστρονομία όσο και στο bartending) που ακούει στο όνομα «localization«, δεν σταματά μόνο στα παραδοσιακά της προϊόντα αλλά εξελίσσεται ανταποκρινόμενη στις επιταγές των καιρών. Το «The Local Spirit Project» είναι η ελληνική απάντηση σε αυτή την τάση που εγκαινίασε από τον περασμένο Ιούνιο η ποτοποιία. Τρία premioum αποστάγματα (Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Δεκαράκι, Ούζο Πλωμαρίου Άδολο και M DRY Mastiha) γίνονται αφορμή για τη δημιουργία εξαιρετικών, ευφάνταστων cocktails με ελληνικό χαρακτήρα. Oι Έλληνες λάτρεις των ποιοτικών γεύσεων, έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τα τρία αποστάγματα του «The Local Spirit Project» μέσα από signature cocktails που έχουν δημιουργήσει έμπειροι bartenders από top σημεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα bars στην περιοχή του ιστορικού κέντρου: Α for Athens, Bartesera, The Gin Joint, IPITOU The Bar, Odori Vermuteria di Atene, Pairi Daeza, Senios καθώς και το Meerkat Cocktail Safari στο Κουκάκι.
Κι ενώ το καλοκαίρι μπορεί να τελείωσε, μολονότι οι υψηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν ακόμη για την ώρα και το φθινόπωρο να θέλει δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή του, το Ούζο που μπορεί να είναι συνδεδεμένο με το καλοκαίρι, αποτελεί κατ’ ουσίαν ποτό της παρέας. Είναι το ποτό που συνοδεύεται με νόστιμους μεζέδες αλλά κατά βάση με καλή παρέα. Είναι το ποτό που ενώνει τους ανθρώπους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα. Άλλωστε όπως το χε πει και ο Ελύτης, «εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι μια βάρκα. Που σημαίνει πως αυτά χρειάζεσαι για να την χτίσεις από την αρχή».