Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ) συμμετείχε ενεργά στη FOOD EXPO 2019, θέτοντας υπό την αιγίδα του τη μεγαλύτερη περιφερειακή Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στη χώρα μας. Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Μαρτίου στο METROPOLITAN EXPO, με τεράστια συμμετοχή και εμπορική δραστηριότητα, συγκεντρώνοντας πάνω από 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες και χιλιάδες διεθνείς αγοραστές και εμπορικούς επισκέπτες.
Για τον ΣΕΒΤ, η συμμετοχή στη Food Expo αναδεικνύει τη σημασία της εξωστρέφειας για τον κλάδο και προβάλει τη δυναμική της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων. Παράγοντας καινοτόμα, ανταγωνιστικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα και αναπτύσσοντας έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων κάνει γνωστά τα ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο και δίνει τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Στο περίπτερο του ΣΕΒΤ, οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον ρόλο και τις δράσεις του Συνδέσμου και να πληροφορηθούν για την Πλατφόρμα Εξαγωγών η οποία προβάλλει την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων στο εξωτερικό.
Επιπλέον, την Κυριακή 17 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε ημερίδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PEFMED, όπου τέθηκαν κύρια ζητήματα που απασχολούν τη Βιομηχανία Τροφίμων σε σχέση με το περιβάλλον και τη διατροφή. Ο κ. Ι. Νυχάς, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε την πολιτική της Ε.Ε. “FOOD 2030” και τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει για τον κλάδο των τροφίμων. Ο κ. Β. Λιόγκας, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφέρθηκε στην πολιτική για την κυκλική οικονομία, ενώ η κα Α. Φουλίδη, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, παρουσίασε την πολιτική για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων.
Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με εκπροσώπους εταιρειών και φορέων οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος τροφίμων, όπως η διατροφική επάρκεια, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της σπατάλης των τροφίμων και η εφαρμογή πράσινων καινοτομιών κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας. Παράλληλα, προβλήθηκε η συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων στη βιωσιμότητα του κλάδου, μέσα από καλές πρακτικές και σχετικές πρωτοβουλίες αλλά και οι δράσεις του ΣΕΒΤ γύρω από το ευρωπαϊκό έργο PEFMED.