Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών συνέχισαν την αυξητική τους πορεία και το πρώτο τρίμηνο του 2018 έναντι του 2017, καταγράφοντας αύξηση 24,6% σε αξία και 18,5% σε όγκο.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas δήλωσε:
«Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, κατά το πρώτο τρίμηνο 2018 αυξήθηκαν κατά 18,5% κατ’ όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 και ανήλθαν σε 398.480 τόνους και η αξία αυξήθηκε κατά 24,6%, στα 275,820 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από Incofruit -Hellas.
Στo τρίμηνο αυτό, οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 22% σε όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017, συνολικού ύψους 79.566 τόνων, αλλά η αξία μειώθηκε κατά 0,2% σε 101,300 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εξαγωγές φρούτων εκτοξεύθηκαν σε όγκο σε 318.914 τόνους ή κατά 17,7% και σε αξία σε 216,365 εκατομμύρια ευρώ η κατά 33,7%.
Στον τομέα των φρούτων πρωτοστατούν σε τονάζ οι φράουλες με 102,5%, τα μανταρίνια με 55,9%, τα ακτινίδια με 25,5% και τα πορτοκάλια με 12,% περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Στα λαχανικά αντίστοιχα πρωταγωνιστούν τα αγγούρια με 37,6% κατ’ όγκο και η ντομάτα με 18,4%.
Το εντυπωσιακό όμως είναι η αύξηση της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 33,7% που δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδος των προϊόντων μας, οφειλόμενη κυρίως στα ακτινίδια που δημιούργησαν ρεκόρ εξαγωγών.
Εκτός όμως από την αναφερθείσα αύξηση των εξαγωγών στα χειμερινά φρούτα που δημιούργησαν ρεκόρ εξαγωγών στα ακτινίδια όλων των εποχών και φράουλες, μανταρίνια αλλά και τα λεμόνια ρεκόρ πενταετίας, οι πρώτες ενδείξεις από την εξαγωγή των ανοιξιάτικων-θερινών φρούτων βάσει προσωρινών στοιχείων ΥΠΑΑΤ και λόγω πρωιμότητας τους βαίνουν με ποσοστά αύξησής τους που εκτιμάται μέχρι 25/5/18 ότι είναι θετικά και δεδομένου ότι η παραγωγή τους δεν έχει υποστεί ζημιές, μέχρι σήμερα, λόγω καιρικών συνθηκών, αναμένεται να συνεχισθεί με αυξημένους ρυθμούς με προοπτικές ρεκόρ 10ετίας στα φρούτα και λαχανικά μας.
Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι δυστυχώς εξακολουθούν να διακινούνται από Έλληνες και βαλκάνιους «εμπόρους» ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές στην χώρα μας βαλκανικές αγορές και για ορισμένα προϊόντα σε μεγάλα ποσοστά που δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία (χωρίς αναγγελία) με κίνδυνο εκτός των άλλων την δυσφήμιση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών. Χαιρετίζουμε την δραστηριοποίηση του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (προς την κατεύθυνση πάταξης της μαύρης διακίνησης φρούτων με την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, παράλληλα με άμεση δέσμευση των παράνομων φορτίων).
Παράλληλα υπήρξε μείωση των εισαγωγών το αντίστοιχο τρίμηνο στην χώρα μας, στα λαχανικών κατά 12,8% σε όγκο και κατά 10,9% κατ’ αξία, αλλά παρατηρείται μια αύξηση των εισαγωγών σε φρούτα κατά 4,2% κατ’ όγκο και κατά 10% σε αξία με επίκεντρο κυρίως τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες) αλλά και αχλάδια.
Το σχέδιο κανονισμού για την ΚΑΠ μετά το 2020 διατηρεί το ειδικό καθεστώς για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στο κεφάλαιο 4 τμήμα II, συμπεριλαμβανομένης της κοινοτικής στήριξης των επιχειρησιακών ταμείων στα σημερινά επίπεδα, με αύξηση για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων στην αγορά. Αν μάλιστα ζητηθεί και βελτιωθούν και οι κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές της ΕΕ προς αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες) τότε θα έχουμε θετική εξέλιξη. Ουσιαστικά διατηρείται ο βασικός κανονισμός που ισχύει με τον κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013.
Η διατήρηση των βασικών μέτρων της ισχύουσας ΚΑΠ, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και του ίδιου επιπέδου κοινοτικής στήριξης, δείχνει για τον Σύνδεσμό μας, ότι διατηρουμένων των βασικών μέτρων αγροτικής πολιτικής από την άποψη της συμβολής τους στην ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης σε πολλές περιοχές του αγροτικού κόσμου θα πρέπει να επισπευτεί η ψήφιση τους πριν το Brexit».