Στα “χέρια” της Pillarstone περνά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η εταιρεία κατεψυγμένων ιχθυηρών Καλλιμάνης. Σχετική απόφαση έλαβε το committee της πλατφόρμας που δραστηριοποιείται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, ενώ αναμένονται και οι εγκρίσεις από τις πιστώτριες τράπεζες.
Το σχέδιο για την Καλλιμάνης, το οποίο θα περάσει μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα –σ.σ. σχετική αίτηση αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στο Πρωτοδικείο Αιγίου- προβλέπει ότι το 99% του μετοχικού της κεφαλαίου θα περάσει υπό τη διαχείριση της Pillarstone και στις πιστώτριες τράπεζες μέσω κεφαλαιοποίησης χρεών.
Επίσης η εταιρεία θα ενισχυθεί με 10-12 εκατ. ευρώ, ως κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της για να κλείσει συμφωνίες με ξένους προμηθευτές για την αγορά πρώτων υλών.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και τις τράπεζες, το σχέδιο, προβλέπει πλήρη εξόφληση των χρεών σε εργαζόμενους και Δημόσιο και “κούρεμα” πάνω από 50% στα χρέη προς τις Τράπεζες προκειμένου αυτά να υποχωρήσουν στα 15 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους σημερινούς μετόχους της, την οικογένεια Καλλιμάνη, αυτοί θα παραμείνουν στην εταιρεία και στο διοικητικό συμβούλιο αυτής, ωστόσο όπως υποστηρίζουν παράγοντες με γνώση της υπόθεσης, την εποπτεία του business θα αναλάβει ο κ. Κώστας Φρουζής.
Η εταιρεία “Καλλιμάνης”, στην οποία εδώ και λίγους μήνες έχει εγκατασταθεί ο κ. Κώστας Φρουζής, γνωστό στέλεχος της αγοράς και επί μακρόν αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas και μέχρι πρόσφατα αναπληρωτής CEO της Creta Farms, βαρύνεται με συνολικό δανεισμό 59 εκατ. ευρώ, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία (σ.σ. ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός είναι αυτός της χρήσης του 2015).
Στα τέλη του 2015 η εταιρεία, είχε υπογράψει με τις πιστώτριες τράπεζες σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 47,8 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Η αποπληρωμή του δανείου προβλεπόταν να γίνει σε 10 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2020 και τη 10η δόση (balloon) ύψους 36 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το 2015 ο τζίρος της Καλλιμάνης σε επίπεδο ομίλου υποχώρησε στα 39,383 εκατ. ευρώ από 41,178 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές διευθύνθηκαν στα 7,574 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,172 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014.
Τα προβλήματα της εταιρείας δεν είναι τωρινά. Τους τελευταίους 18 μήνες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες σε μια προσπάθεια να βρει λύση.
Λόγω έλλειψης ρευστότητας, η εταιρεία αδυνατεί να αγοράσει εμπόρευμα από τους βασικούς προμηθευτές του εξωτερικού, κάτι το οποίο παραδοσιακά γίνεται μέσα στο Φθινόπωρο. Επί της ουσίας δηλαδή η εταιρεία, δεν έχει πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων της, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Σε αντίστοιχη θέση είχε βρεθεί και το 2017. Το σωσίβιο πέρυσι της το είχε πετάξει η ΕΛΓΕΚΑ. Τότε η εταιρεία είχε προχωρήσει σε πιλοτική εμπορική συμφωνία με την ΕΛΓΕΚΑ, βάσει της οποίας η τελευταία αγόρασε εμπόρευμα από τους προμηθευτές της Καλλιμάνης το οποίο συσκεύασε η εταιρεία ιχθυηρών και το τελικό προϊόν προώθησε στην αγορά η ΕΛΓΕΚΑ.
Πηγή: capital.gr