Παρούσα ήταν η INTERAMERICAN στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, που οργανώθηκε στις 9 και 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία, που ήταν μεγάλη χορηγός του Συνεδρίου, εκπροσωπήθηκε σε πάνελ ομιλητών στη θεματική ενότητα για τις στρατηγικές καινοτομίας των αγροτικών συνεταιρισμών στην ΕΕ. Η Έφη Κοκορέλη, διευθύντρια αγροτικών ασφαλίσεων και bancassurance της INTERAMERICAN, αναφέρθηκε στην προσέγγιση των ασφαλιστικών αναγκών των παραγωγικών μονάδων, με φάσμα καλύψεων που ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία πρέπει να υιοθετήσουν και οι συνεταιρισμοί.
Η εταιρεία έχει εισέλθει ασφαλιστικά στον αγροτικό τομέα από το 2016, εστιάζοντας στη συστηματική αντιμετώπιση φυσικών και επιχειρηματικών κινδύνων. Παρέχει στον επαγγελματία αγρότη τη δυνατότητα επιλογής και σύνθεσης καλύψεων για αγροτικές κατοικίες και κτήρια (γεωργικά, κτηνοτροφικά), εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και εξοπλισμό θερμοκηπίων, γεωργικά μηχανήματα υπαίθρου και αγροτικά οχήματα, μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας, φυτική παραγωγή υπαίθρια και εντός θερμοκηπίου, μεταφορές αγροτικών προϊόντων και αστική ευθύνη έναντι τρίτων: γενική, εργοδότη και προϊόντος. Ειδικότερα όσον αφορά στην ασφάλιση της φυτικής παραγωγής, αυτή παρέχεται είτε ως κάλυψη φυτικής παραγωγής θερμοκηπίου είτε υπαίθριων καλλιεργειών για σειρά κινδύνων, εξειδικευμένων για την κάθε κατηγορία.
Επιπλέον, η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει την εκπαίδευση και εξειδίκευση ασφαλιστικών συμβούλων σε θέματα σχετικά με τις αγροτικές καλλιέργειες, συνεργαζόμενη με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμη, για τη διάδοση της γνώσης γύρω από τα προβλήματα και τις σύγχρονες πρακτικές καλλιεργειών και προστασίας του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου, η εταιρεία συμμετέχει τακτικά σε ημερίδες στην περιφέρεια.
Κατά το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, που είχε ως θέμα την καινοτομία και γνώση για τον πρωτογενή τομέα, ώστε να απελευθερωθεί η δυναμική της υπαίθρου, στελέχη συνεταιρισμών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, καθώς και επιχειρηματικοί φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων από την Ελλάδα και την ΕΕ, ανέδειξαν τις σημαντικές προκλήσεις για μια «ευφυή γεωργία». Μάλιστα, ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ανακοίνωσε το διαδικτυακό έργο «Agro Internet of things” για την αγροτική παραγωγή, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.