Επίσης, ο υπουργός κάλεσε τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς να καταθέσουν προτάσεις για τη προώθηση του οίνου, καθώς αυτές χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.
Άχρηστο και επιζήμιο για όλες τις πλευρές χαρακτήρισε το φόρο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενώ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου, η Δήμητρα, Γιάννης Κίτσιος, ζήτησε παρεμβάσεις των αρμοδίων υπουργείων για την πάταξη του λαθρεμπορίου στο χώρου της διακίνησης του τσίπουρου.
“Δέσμευση του πρωθυπουργού αποτελεί η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου. Ο συνεργατικός χώρος περνά δύσκολες ώρες και θέλουμε με την παρουσία μας και με μέτρα που έρχονται να προσφέρουμε μία ανακούφιση γιατί θεωρούμε κατ’ εξοχήν εργαλείο στην αγροτιά τον συνεταιρισμό. Να απαλύνουμε το κρασί από βάρη που προσθέσαμε αλλά σε κρίσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στην μικρή φορολόγηση του κρασιού. Μία φορολόγηση που δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αλλά δεν ευθύνεται μόνο αυτή που χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετηθούν φαινόμενα γκρίζας φορολογικής διαχείρισης» επισήμανε ο κ. Αποστόλου. Επιπλέον ανέφερε ότι αυτή την περίοδο γίνεται επεξεργασία προτάσεων για να βρεθούν ισοδύναμα για να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό.
Επίσης, επισήμανε ότι είναι σημαντικό το συγκεκριμένο προϊόν να προωθηθεί με την καλύτερη δυνατή διαφήμιση και ζήτησε από τον κ. Κίτσιο να καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια
Εξήρε την θετική οικονομική πορεία του συνεταιρισμού, τονίζοντας ότι “σε μια περίοδο κρίσης είναι βασικό στο συνεταιριστικό χώρο να υπάρχουν μονάδες που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και είναι κερδοφόρες”.
Προσπάθεια να σωθεί η ακίνητη περιουσία των συνεταιρισμών
Στόχος του υπουργείου είναι να αποφευχθούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων και υπάρχει συνεννόηση για το θέμα με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Όπως εξήγησε, «αυτό που αποτελεί πρώτιστο μέλημα για μας, είναι επειδή ένα πολύ μεγάλος μέρος των χρεών που υπάρχουν στη διαδικασία της εκκαθάρισης συνδέεται με αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία κυρίως Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων, είναι να μην μπει η περιουσία αυτή στη διαδικασία εκκαθάρισης, διότι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, θα φέρουν απαξιώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου υπάρχουν συνεννοήσεις για το ζήτημα, καθώς πρέπει να καλυφθεί ο εκκαθαριστής, να προστατευτεί η περιουσία και να βρίσκονται σε λειτουργία οι Συνεταιρισμοί, αλλά πάνω απ’ όλα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καλυφθούν και νομικά.
Επαναπροσέγγιση στο θέμα των αποζημιώσεων
Την ανάγκη να επανεξεταστεί σε νέα βάση το θέμα των αποζημιώσεων από τις κλιματικές αλλαγές που πλέον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, επισήμανε ο κ. Αποστόλου.
Εξήγησε ότι τα θέματα των αποζημιώσεων που έχουν σχέση με απώλεια εισοδήματος και με καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, είναι θέματα που έχουν σχέση με τον ΕΛΓΑ, έναν ασφαλιστικό οργανισμό που λειτουργεί ανταποδοτικά.
Πρόσθεσε δε ότι επειδή ένα μέρος αυτών δεν καλύπτεται είτε γιατί δεν έχει καταβληθεί το ασφάλιστρο, είτε γιατί ο ασφαλιστικός κίνδυνος δεν προβλέπεται, το υπουργείο προσπαθεί μέσα από διαδικασίες που αφορούν ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, να ικανοποιήσει τις ανάγκες, “αν το επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.
Βοήθεια στον Συνεταιρισμό «Φτελιά»
Ο κ. Αποστόλου ανήγγειλε ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την επέκταση των εγκαταστάσεων του γυναικείου Συνεταιρισμού “Η Φτελιά” στον Πτελεό όπως και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού του εξοπλισμού, καθώς αποτελεί συνεταιρισμό πρότυπο οργάνωσης, αποδοτικότητας και κερδοφορίας. «Από τη στιγμή που έχει και μια αξιόλογη παραγωγή, είναι μονόδρομος να την κρατήσουμε και να τη στηρίξουμε, διότι τέτοιες μικρές μονάδες με τέτοια απασχόληση, ιδιαίτερα στην επαρχία, είναι το ζητούμενο για μας, πόσο μάλλον όταν το αγροτοδιατροφικό κομμάτι όλοι λέμε ότι είναι αυτό που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μας βοηθήσει», δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο υπουργός δήλωσε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί τον Γυναικείο Συνεταιρισμό για την επέκταση των εγκαταστάσεων και για την ανανέωση του εξοπλισμού.
Πληγή ο φόρος στο κρασί
Ο Γ. Κίτσιος χαρακτήρισε μεγάλη «πληγή» για το Ελληνικό κρασί τον φόρο, που θα καταργηθεί και τόνισε ότι ενίσχυσε τη μαύρη αγορά και το κράτος έχασε χρήματα από τον ΦΠΑ. Ακόμη τόνισε ότι πρόβλημα αποτελεί το λαθρεμπόριο που γίνεται στο χύμα τσίπουρο, κάτι που έχει αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί πριν δύο χρόνια κατά 50% και να μην μπορούν να σταθούν υγιείς επιχειρήσεις. Τέλος, ο κ. Κίτσιος δήλωσε ότι το Θεσσαλικό τσίπουρο που παράγει ο Συνεταιρισμός, έχει πάρει βραβεία μεταξύ 130 δειγμάτων.
Ο υπουργός που συνοδευόταν από τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλλή, καθώς και κομματικά στελέχη, επισκέφθηκε αρχικά την Κονωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Φυλώ» Αγ. Θεοδώρων, στη συνέχεια τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτελεού «Φτελιά», στη συνέχεια και κατέληξε στον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα», όπου τον ανέμεναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι αντιπεριφερειάρχες Δωροθέα Κολυνδρίνη και Γ. Καλτσογιάννης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιάννης Κίτσιος και άλλοι.
Πηγή: paseges.gr