Σε σταδιακή κατάργηση των αντιβιοτικών στην παραγωγή πουλερικών προχωρά η McDonald’s, υπό το φως του σκανδάλου των μολυσμένων αυγών που πλήττει την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην εντατική κτηνοτροφία.
Την Τετάρτη, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταργήσει τα φαρμακευτικά προϊόντα –στα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποδίδει βαρύνουσα σημασία- στην παραγωγή κοτόπουλων στη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρώπη.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά την έναρξη του νέου προγράμματος δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (AMR), που θεωρείται υπεύθυνη για 25.000 θανάτους ετησίως μόνο στην ΕΕ.
Το πρόγραμμα «επικεντρώνεται σε περιοχές με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για συγκεκριμένα κράτη μέλη, προωθώντας τη συνετή χρήση ουσιών με αντιμικροβιακή δράση, ενισχύοντας το συντονισμό και την εφαρμογή των υφιστάμενων κοινοτικών κανόνων, βελτιώνοντας την πρόληψη των λοιμώξεων και διευρύνοντας την επιτήρηση της AMR», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.
Επιπλέον, η Κομισιόν επανεξετάζει λεπτομερώς τη χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι νέες διατάξεις θα απαιτούν από τα κράτη μέλη τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση αντιβιοτικών, την απαγόρευση προληπτικής χρήσης τους στις ζωοτροφές και τη διατήρηση ορισμένων εξ αυτών μόνο για ανθρώπινη χρήση. Η συζήτηση σχετικά με τις φαρμακούχες ζωοτροφές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο Συμβούλιο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για τα κτηνιατρικά φάρμακα.
Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μέσα στα επόμενα έτη να μειώσει κατά 65% τις πωλήσεις του αντιβιοτικού Colistin που προορίζεται για κτηνιατρική χρήση. Οι τρέχουσες πωλήσεις ποικίλλουν μεταξύ των κρατών μελών, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης καταγράφονται στην Ιταλία και την Ισπανία.
Ωστόσο, υπάλληλος της Κομισιόν δήλωσε στη EURACTIV ότι «η ΕΕ δεν προτίθεται να απαγορεύσει τη χρήση του Colistin στα ζώα μέχρι τα τέλη του 2019».
Πηγή: euractiv.gr