Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Αυξημένη κατά 3,18% η παραγωγή οίνου της περιόδου 2016/17

Αυξημένη κατά 3,18% η παραγωγή οίνου της περιόδου 2016/17

Αυξημένη κατά 3,18% είναι η παραγωγή οίνου της αμπελοοινικής περιόδου 2016/17, έναντι της προηγούμενης περιόδου 2015/16, βάσει της ανακοίνωσης στην οποία προέβη το τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του ΥΠΑΤΤ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά την ανεπαίσθητη αύξηση, η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα σταθεροποιείται πλέον στο χαμηλό επίπεδο των 2.500.000 HL, αποτέλεσμα εν μέρει της μείωσης των αμπελουργικών εκτάσεων, εν μέρει της μεταβολής της μεθοδολογίας υπολογισμού της οινοπαραγωγής και της έντασης της παραοικονομίας.

Ανάλογη ήταν και η μεταβολή ανά κατηγορία παραχθέντων οίνων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Οι οίνοι με ένδειξη ΠΟΠ παρουσίασαν αύξηση κατά 3,99%, οι οίνοι με ένδειξη ΠΓΕ αύξηση κατά 2,79%, οι ποικιλιακοί αύξηση κατά 6,49% και οι οίνοι χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, παρουσίασαν αύξηση κατά 0,47%.

Οι οίνοι με ΠΟΠ αποτελούν το 9,45% του συνόλου της οινοπαραγωγής, οι οίνοι με ΠΓΕ το 18,67%, οι οίνοι χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ το 67,31%.

 

 Ελληνική Οινοπαραγωγή

Έτη ΟΙΝΟΙ ΧΩΡΙΣ
ΠΟΠ/ΠΓΕ
ΠOΠ ΠΓE ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΙ
ΟΙΝΟΙ
Aλλοι Σύνολο Μεταβολή
ανά έτος
1990 2.766 259 501 3.526
1991 3.381 199 436 4.016 13,90
1992 3.543 236 271 4.050 0,85
1993 3.184 203 5 3.392 -16,25
1994 2.795 223 33 3.051 -10,05
1995 3.554 266 30 3.850 26,19
1996 3.738 313 58 4.109 6,73
1997 3.602 342 43 3.987 -2,97
1998 3.466 358 2 3.826 -4,04
1999 3.343 337 0 3.680 -3,82
2000 3.224 327 7 3.558 -3,32
2001 3.037 338 2 3.477 -2,28
2002 2.836 249 13 3.098 -10,90
2003 3.491 372 1 3.864 24,73
2004 3.929 366 4.295 11,15
2005 3.755 338 4.093 -4,70
2006 3.530 370 3.900 -4,72
2007 3.150 350 3.511 -9,97
2008 3.510 345 12 3.868 10,17
2009 2.254 340 485 285 3.365 -13,00
2010 2.270 280 550 3.100 -7,88
2011 1.716 280 470 284 2.750 -11,29
2012 2.099 310 571 70 65 3.115 13,27
2013 2.358 315 600 70 65 3.343 7,32
2014 2.010 237 439 114 2.800 -16,24
2015 1.729 234 427 111 2.501 -10,68
2016 1.737 243,7 481,6 118,2 2.580,6 3,18
Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας