Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Αμετάβλητα τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά τους διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ. Ειδικότερα, το επιτόκια αναφοράς διατηρείται στο 0,05%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ, ο οποίος θα αυξηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι υποβάθμισε τα δημοσιεύματα για ρήξη στο εσωτερικό της ΕΚΤ μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι στο οικονομικό outlook της ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί. Η αποδυνάμωση του momentum στην ανάπτυξη της ευρωζώνης και τα αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα, μπορεί να επιδεινώσουν την εμπιστοσύνη και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι προέβλεψε ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, προτού αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά το 2015 και 2016.

Σημείωσε επίσης ότι η εγχώρια ζήτηση θα υποστηριχτεί από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ η ζήτηση για εξαγωγές θα ευνοηθεί από την παγκόσμια ανάπτυξη.