Ειδήσεις
Home / Top Slider / Ζυθοποιοί: Πέντε μέτρα για την ανάπτυξη της εγχώριας ζυθοποιίας

Ζυθοποιοί: Πέντε μέτρα για την ανάπτυξη της εγχώριας ζυθοποιίας

Πέντε μέτρα για την ανάπτυξη της εγχώριας ζυθοποιίας προτείνουν οι ζυθοποιοί, οι οποίοι ζητούν δικαιότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο προϊόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις αγκυλώσεις της ελληνικής νομοθεσίας που δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο επεσήμαναν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, είναι η ισχύς του Βασιλικού Διατάγματος του 1922, το οποίο καθορίζει τι μπορεί να παράγει ένα ζυθοποιείο. Το συγκεκριμένο διάταγμα, όπως υποστηρίζει η Ένωση, “μπλοκάρει” νέες επενδύσεις στον κλάδο της μπύρας, οδηγώντας ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, με βάση το συγκεκριμένο διάταγμα απαγορεύεται η χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να παράγουν π.χ. μηλίτη (μια κατηγορία που τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 70%) και να εξετάζουν κάποιες εξ αυτών το ενδεχόμενο να παράξουν το συγκεκριμένο προϊόν στην Ολλανδία και εν συνεχεία να το εισάγουν στην Ελλάδα.

Αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου, ο οποίος έχει συρρικνωθεί κατά 20% τα τελευταία χρόνια. Μείζον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ), προτείνει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την υλοποίηση  δέσμης 5 προτάσεων που -χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης- μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα προτείνουν:

  1. Πιο ευέλικτο πλαίσιο για τη χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ένωσης.
  2. Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%.
  3. Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.
  4. Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου.
  5. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ένωσης, η διατήρηση του ΕΦΚ στα σημερινά επίπεδα και με την κατανάλωση να υποχωρεί, το κράτος όχι μόνο δεν θα πιάσει τον στόχο για την είσπραξη του ΕΦΚ αλλά θα έχει απώλειες και από τον ΦΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης: «Ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και ώθησης της ελληνικής οικονομίας. Ως επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, καταθέτουμε 5 προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα, άμεσα και χωρίς κάποιο κόστος για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία.  Ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την πίστη μας στη δυναμική και τις προοπτικές της χώρας και δεσμευόμαστε ως κλάδος να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και να στηρίζουμε εμπράκτως την εγχώρια παραγωγή. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παράγουμε από ελληνικά χέρια σε ελληνικά ζυθοποιεία το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στη χώρα και να στηρίζουμε τις εξαγωγές. Είναι όμως απαραίτητο για να συνεχίσουμε να το κάνουμε να έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα, ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο και δικαιότερη φορολογία. Γιατί ο κλάδος της Ζυθοποιίας μπορεί και θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη».

Σήμερα ο κλάδος αριθμεί 35 εταιρείες από 13 που ήταν το 2009.  Το 2015 συνεισέφερε στα φορολογικά έσοδα 640 εκ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δις. ευρώ. Οι εταιρείες του κλάδου διατηρούν 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζουν 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η προστιθέμενη αξία του κλάδου στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, η οποία για το 2015 ανήλθε στα 494 εκ. € αλλά και η συμβολή του στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας με τις εξαγωγές μπύρας – σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης – να παρουσιάζουν αύξηση 89%, φτάνοντας το 2015 τα 432.000 εκατόλιτρα. Επιπλέον επισημαίνεται ότι το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στην Ελλάδα παράγεται σε εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, αγγίζοντας τα 3.820.000 εκατόλιτρα παραγωγής για το 2015.