Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Με προβλήματα συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων

Με προβλήματα συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων

Με ελάχιστες ποσότητες συνεχίστηκαν την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ με ιδιαίτερη ζήτηση από Αίγυπτο συνεχίστηκαν οι εξαγωγές μήλων.

Με μικρούς ρυθμούς προχωρούν οι εξαγωγές ακτινιδίων, της ποικιλίας Hayward, με συνεχιζόμενα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στα σημεία εξόδου της χώρας, από ελέγχους μικτών συνεργείων ΥΠΟΙΚ και  ΥΠΑΑΤ, με οριακές τιμές των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προς εξαγωγή προϊόντων.

Εν τω μεταξύ αναμένεται η έναρξη ουσιαστικής συγκομιδής και εξαγωγής πορτοκαλιών και μανταρινιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 28/10/2016 είχαν εξαχθεί 69.524 τόνοι επιτραπέζιων σταφυλιών, έναντι 77.258 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

O κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, δήλωσε:

«Δυστυχώς συνεχίζονται οι εξαγωγές ατυποποίητων ακτινιδίων σε μεγάλα, διαπιστωμένα από ελέγχους, ποσοστά των διακινούμενων φορτίων ακόμη και χωρίς φορολογικά έγγραφα, κατ’ ευθείαν από τον αγρό, από Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους «εμπόρους», με κίνδυνο δυσφήμησης της ποιότητας των προϊόντων μας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 18/8/2016 που εκδόθηκε απόφαση συγκομιδής για τα κιτρινόσαρκα ακτινίδια ποικιλίας Soreli (που στην Ελλάδα νόμιμα καλλιεργούνται σε έκταση μόνο 200 στρεμμάτων), παρατηρήθηκαν εξαγωγές μέχρι 15/10 (οπότε εκδόθηκαν αποφάσεις συγκομιδής των κύριων ποικιλιών) 7.500 τόνων και μέχρι τις 27/10/2016 είχαν εξαχθεί 15.000 τόνοι!

Δεδομένου ότι οι κύριες ποικιλίες απέκτησαν τα προβλεπόμενα σάκχαρά τους πρόσφατα, υφίσταται ο κίνδυνος οι καταναλωτικές αγορές να αποστρέψουν την προτίμησή τους προς τα ελληνικά προϊόντα.

Μετά τους διενεργούμενους ελέγχους για τυποποίηση των εξαγομένων προϊόντων παρατηρήθηκε από τους ευρηματικούς “εμπόρους” διακίνηση – εξαγωγή ακτινιδίων προς “βιομηχανική χρήση“, χύμα εντός μεγάλων συσκευασιών.  Αυτή η διαδικασία όμως, νομίμως προβλέπει υποχρεωτικά το φορτίο να συνοδεύεται μέχρι την βιομηχανία της χώρας προορισμού από Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (ως παρατιθέμενο υπόδειγμα) και επί της συσκευασίας πρέπει να φέρει στην ετικέτα ευανάγνωστα την ένδειξη «βιομηχανικός προορισμός», το οποίο θα πρέπει να σφραγίζεται από το Υπ. Γεωργίας της χώρας προορισμού και να βεβαιώνεται ότι έφθασαν στον προορισμό τους και δεν διατέθηκαν για νωπή κατανάλωση και αυτό να προσκομίζεται από τον Έλληνα παραγωγό-έμπορο και τους άλλους εμπόρους, στην αρμόδια εκδούσα το πιστοποιητικό, ελληνική αρχή (ΔΑΟΚ ).

Απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες να συνεχίσουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα εξαγόμενα – διακινούμενα νωπά οπωροκηπευτικά».