Με μειωμένους ρυθμούς συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών από την περιοχή Καβάλας, όπως και οι εξαγωγές έγχρωμων ποικιλιών, με τις τιμές μέχρι σήμερα να έχουν διαμορφωθεί σε καλά επίπεδα, παρά την πίεση από ανταγωνίστριες χώρες παραγωγής.
Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές από τις κύριες παραγωγικές περιοχές είναι 6.856 t. από Ηράκλειο, 14.431 t. από Κόρινθο και 23557 t. από Καβάλα. Συνεχίσθηκαν με ελάχιστους ρυθμούς από αποθέματα οι εξαγωγές θερινών φρούτων (ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων με ρεκόρ εξαγωγής) και κερασιών (μειωμένων λόγω ζημιών), αλλά και καρπουζιών.
O κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas δήλωσε ότι «Δυστυχώς κάποιοι “έμποροι” συγκόμισαν και εξήγαγαν – διακίνησαν ακτινίδια προς πώληση, χωρίς την πλήρη ανταπόκριση στα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, με κίνδυνο να υπάρξει δυσφήμηση των ελληνικών ακτινιδίων στις ξένες αγορές. Σημειωτέον ότι ο Σύνδεσμός μας μαζί με τον ΣΕΒΕ έχει ζητήσει από το ΥΠΑΑΤ τον ορισμό ως ημερομηνίας συγκομιδής ακτινιδίων σε όλη την χώρα την 20/10/2016 (για τις κύριες ποικιλίες).
Απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην εξαγωγή-διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων, προς αποτροπή κυκλοφορίας ατυποποίητων προϊόντων από Έλληνες και βαλκάνιους «εμπόρους» κατ’ ευθείαν από τον αγρό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 14/10/2016 είχαν εξαχθεί 65.015 τόνοι επιτραπέζιων σταφυλιών, έναντι 73.515 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.