Έμφαση στην ανάπτυξη της εξαγωγικής της δραστηριότητας δίνει πλέον η αλευροβιομηχανία Λούλης ΑΕ, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην ελληνική αγορά, ενώ οι επενδυτικές της δραστηριότητες για ανεξάρτητους από την ίδια λόγους στην Ινδία και τα αραβικά εμιράτα ή έχουν παγώσει ή κινούνται με πολλούς βραδείς ρυθμούς.
Μιλώντας προς το ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εξηγεί πως στη διάρκεια του 2015, η οποία ήταν μία εξαιρετική χρονιά για την Λούλης ΑΕ, η αξία των εξαγωγών της ανήλθε περίπου στο 10% των πωλήσεων και εκτιμά ότι και εφέτος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα.
Όπως λέει ο ίδιος “την εξαγωγική δραστηριότητα την αντιμετωπίζουμε πλέον ως στρατηγική μας επιλογή”. Η σημαντικότερη αγορά της είναι η Αίγυπτος, αλλά παράλληλα εξάγει, μεταξύ των άλλων, στα εμιράτα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, Αγγλία, Κύπρο και Ισραήλ. Οι πωλήσεις της εταιρείας στη διάρκεια του 2015 ανήλθαν στα 104,96 εκατ. Ευρώ, έναντι 88 εκατ. Ευρώ το 2014, σημειώνοντας άνοδο κατά 19,27%, τα προ φόρων κέρδη σημείωσαν ελαφρά κάμψη και από 3,55 εκατ. Ευρώ το 2014 έπεσαν στα 3,15 εκατ. Ευρώ το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 οι πωλήσεις των καταναλωτικών της προϊόντων μειώθηκαν κατά 6,61%, ενώ αντιθέτως οι πωλήσεις των βιομηχανικών της προϊόντων αυξήθηκαν κατά 19,43%.
Για το 2016 ο ίδιος εκτιμά πως οι πωλήσεις του ομίλου θα διαμορφωθούν στα περίπου 98 εκατ. Ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 3,8 εκατ. Ευρώ – η εταιρεία απασχολεί 230 εργαζομένους. Όπως εξηγεί ο κ. Φωτόπουλος η κατά περίπου 7% μείωση των πωλήσεων εφέτος οφείλεται στην πτώση των τιμών των σιτηρών και σε ίδιο ποσοστό μείωση των τιμών των προϊόντων της βιομηχανίας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο όγκος των πωλήσεων εφέτος ίσως θα είναι και ελάχιστα αυξημένος έναντι του 2015. Παράλληλα η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση των προμηθειών της σε πρώτη ύλη και προς τούτο προχώρησε στην δημιουργία εμπορικής εταιρείας στη Βουλγαρία και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο η γειτονική χώρα έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε μαλακό σιτάρι. Από την άλλη πλευρά η προαναγγελθείσα επένδυση στην Ινδία, η οποία ήταν σε συνεργασία με την Chipita και δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει η επένδυση της Chipita ως εκ τούτου έχει καθυστερήσει και η επένδυση της Λούλης ΑΕ.
Στην περίπτωση του Αμπου Ντάμπι – υπενθυμίζεται ότι οι άραβες κατέχουν το 20% της Λούλης ΑΕ – η επένδυση κινείται με εξαιρετικάβραδείς ρυθμούς, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχει αυξηθεί η εξαγωγική της δραστηριότητα γενικότερα στην περιοχή των εμιράτων.