Το πρώτο του προϊόν μεταποίησης, το πετιμέζι από φιρίκι, θα παρουσιάσει, μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, στην διεθνή έκθεση τροφίμων Sial στο Παρίσι, τον Οκτώβριο.
Το πετιμέζι, σταδιακά, το φθινόπωρο παίρνει το δρόμο του στην Ελλάδα καθώς μπαίνει στα ράφια τόσο των αλυσίδων τροφίμων όσο και σε επιλεγμένα delicatessen, ενώ παράλληλα αναμένεται να προβληθεί σε συνδυασμό με γαστρονομικές προτάσεις από επώνυμους σεφ.
Στο μεταξύ ήδη οι 700 περίπου συνεταιριστές του Αγροτικού Συνεταιρισμού, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του, ετοιμάζονται για τη νέα σοδειά. Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ζαγορά στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αντώνης Λάσκος και ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Διονύσης Βαλασσάς, η χρονιά αναμένεται φέτος να είναι καλή με την προσδοκώμενη ποσότητα συγκομιδής να ανέρχεται στους 16 χιλιάδες τόνους.
Δ. Βαλασσάς
Σύμφωνα με τον κ. Βαλασσά στόχος φέτος είναι να κρατηθεί το περυσινό επίπεδο τιμών (65 λεπτά η πρώτη ποιότητα και 35 λεπτά η χαμηλότερη) ώστε να μπορέσουν και οι παραγωγοί να στηριχθούν σε μια δύσκολη συγκυρία. Στις προκλήσεις πάντως για την παραγωγή των διεθνώς επώνυμων μήλων του Πηλίου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, μιλώντας ενώπιον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο διευθυντής του Συνεταιρισμού. Ο κ. Βαλασσάς ζήτησε την ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ της πρότασης για ανανέωσης της φύτευσης, που ανέρχεται συνολικά στα 20 εκατομμύρια σε βάθος 5ετίας. Μπορεί, όπως ανέφερε ο κ. Βαλασσάς, με ιδιωτικούς πόρους να έχει προχωρήσει η ανανέωση των δέντρων, η πύκνωση της καλλιέργειας, η στήριξη των απαραίτητων αναβαθμών, η κατασκευή κλειστών συστημάτων άρδευσης, ωστόσο η αναδιάρθρωση αυτή αφορά μόνο ένα 20 – 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων οπότε είναι αναγκαία η συνδρομή της πολιτείας.
Β. Αποστόλου
Τη δραστηριότητα και την σημαντική, αδιάλειπτη παρουσία 100 χρόνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που αναπτύσσεται συνεχώς, εξήρε κατά την ομιλία του το Σάββατο (3/8), στη Ζαγορά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την επέτειο ίδρυσης του Συνεταιρισμού. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα επενδυτικά προγράμματα του νέου ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση και LEADER), στο Μέτρο 16 που θα ενισχύει τους συνεταιρισμούς και στο Υπομέτρο 8.2 (αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων) που θα βοηθήσει στην αντικατάσταση οπωροφόρων δέντρων, που είναι ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ως επίσημος καλεσμένος στους εορτασμούς, στην ομιλία του στη Ζαγορά μεταξύ άλλων εξέφρασε το θαυμασμό του για τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ζαγορίν» και την θαυμάσια 100ετή πορεία του με τα εκλεκτά προϊόντα και ευχήθηκε αυτή η πετυχημένη ανάπτυξη να αποτελέσει πρότυπο συνεισφέροντας στην εθνική και τοπική οικονομία. Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνη Λάσκο, ένα βραβείο ειδικά σχεδιασμένο το οποίο είχε σχήμα δύο μήλων πάνω σε ένα κλαδί, κατασκευασμένο από ασήμι και ορείχαλκο.
Νέα προϊόντα
Ο Συνεταιρισμός σχεδιάζει να παρουσιάσει τον επόμενο χρόνο, χυμό μήλου και τσιπς μήλου από την υπόξινη ποικιλία «Ρενέτες».
Ο Συνεταιρισμός διαθέτει σήμερα, ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο συγκρότημα ψυγείων – διαλογητηρίων, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και αποδεικνύει το συνεχές επενδυτικό έργο που πραγματοποιεί στον τομέα εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής του υποδομής.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος στα 100 χρόνια λειτουργίας του, παραμένει brand oriented και στοχεύει σε νέες κατηγορίες μέσω του λανσαρίσματος τριών νέων προϊόντων υπό το σήμα Zagorin πιστοποιώντας και διατηρώντας το χαρακτηρισμό που έχει αποδοθεί στην περιοχή ως «Πρωτεύουσας του Μήλου στην Ελλάδα».
Σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη ο Α.Σ. Ζαγοράς αποπληρώσει τα μεσομακροπρόθρεσμα δάνειά του το 2008 και έκλεισε την περσινή χρονιά με έσοδα ύψους 15 εκατ. ευρώ. Η μέση παραγωγή κατ’ έτος κυμαίνεται στους 13.000 τόνους με ένα εύρος παραγωγής που κυμαίνεται από 9.000 τόνους μέχρι και 15.000 τόνους στις καλές περιόδους.
Απασχολεί 42 άτομα μόνιμο προσωπικό και 70-100 άτομα εποχιακό για μήνες ετησίως. Σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης της οργάνωσης ήταν η στελέχωση του με επιστημονικό προσωπικό πανεπιστημιακής μόρφωσης.
Σε επίπεδο εξωστρέφειας, ανάλογα με την χρονιά, οι εξαγωγές αντιστοιχούν από 10% έως και 30% της παραγωγής, ενώ κατευθύνονται κυρίως σε περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής με έμφαση στο τρίγωνο Αίγυπτος- Ισραήλ- Κύπρος, λόγω καθαρώς γευστικών προτιμήσεων των καταναλωτών.
Στο συνεταιρισμό τα περίπου 700 μέλη αποτελούν τη πλειονότητα των παραγωγών της Ζαγοράς, ενώ το 90% της παραγωγής είναι μήλα, τα γνωστά σε όλους Ζagorin (οι ποικιλίες Starking, Golden, Royal Gala, Fuji και το ΠΟΠ Φιρίκι Πηλίου). Επίσης, ο συνεταιρισμός διαθέτει στην αγορά αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα και κεράσια.