Πτωτικά κινείται η παραγωγή σταφυλιών σε Αργεντινή και Χιλή. Όπως αναφέρεται από την ΚΕΟΣΟΕ, κατά το χρόνο της συγκομιδής, ήταν γνωστό ότι η παραγωγή σταφυλιών θα παρουσίαζε πτώση στην Αργεντινή, στην Χιλή και στη Νότια Αφρική, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που συνδέονται με το Ελ Νίνο και την ξηρασία.
Από τότε ωστόσο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα στη Χιλή και την Αργεντινή. Στην πρώτη περίπτωση, οι καταρρακτώδεις βροχές από τα μέσα Απριλίου προκάλεσαν την απώλεια των καλλιεργειών, απώλεια που υπολογίζεται μεταξύ 10% και 20%. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η χιλιανή παραγωγή αναμένεται φέτος να είναι περίπου 9 εκατομμύρια εκατόλιτρα έναντι 12.900.000 εκατόλιτρα το 2015. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, η παραγωγή θα είναι πολύ κάτω από τα 11 εκ. hl που αρχικά είχαν εκτιμηθεί. Από τον διεθνή μεσίτη Ciatti περιγράφεται «ως μια από τις πιο πολύπλοκες συγκομιδές, αν όχι την πιο πολύπλοκη στην ιστορία της Χιλής». Το 2016 βέβαια χαρακτηρίζεται από ορισμένες θετικές πλευρές -συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των λευκών κρασιών, που ευνοήθηκαν από μια δροσερή άνοιξη και ένα δροσερό καλοκαίρι – Βέβαια για τα κόκκινα κρασιά υπήρξε απογοήτευση. “Τα περισσότερα σταφύλια Sauvignon Blanc, Chardonnay και Tintorera συλλέχθηκαν πριν από τις βροχές,” σημειώνει ο Ciatti. «Οι παραγωγοί πιέστηκαν για το Pinot noir το Merlot και το Cabernet, όταν ήρθαν οι βροχές. Όσον αφορά τις τιμές αυτές, άρχισαν να ανεβαίνουν, παρατηρεί ο Ciatti τα οινοποιέια όμως προτιμούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις ανάγκες τους και την ποιότητα των καλλιεργειών πριν από την σταθεροποίηση των τιμών.
Η περίπτωση της Αργεντινής
Η Αργεντινή βιώνει μια δραματική κατάσταση. Ο τοπικός Τύπος επικαλείται ότι το 2016 παρουσιάζει τη μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 56 ετών. Και πάλι, η βροχή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να εμφανισθούν μυκητολογικές ασθένειες, στις οποίες προστίθενται ζημιές που σχετίζονται με χαλαζοπτώσεις.
Το Εθνικό Ινστιτούτο αμπελουργίας (INV) εκτιμά το 2016 επί του παρόντος ότι η συγκομιδή θα ανέλθει στους 1,75 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων περίπου 1.000.000 θα παράγει η Μεντόζα και 600.000 το Σαν Χουάν.
Το INV αναθεώρησε τις αρχικές του εκτιμήσεις κατά1,9 εκατομμύρια τόνους προς τα κάτω, λόγω των καιρικών φαινομένων και των συνεπειών τους. Όπως υπενθυμίζει ο Ciatti το τελευταίο “μέσο” μέγεθος των συγκομιδών στην Αργεντινή σημειώθηκε το 2013, όταν η παραγωγή έφθασε τα 2,8 εκατομμύρια τόνους. Το 2015, η συγκομιδή ήταν χαμηλή, δεν υπερέβη τους 2,4 ΜΤ.
Τα μεγέθη αυτά δείχνουν σε ποιο σημείο είναι το 2016, μια χρονιά με πολύ κακή συγκομιδή. «Δεν υπάρχουν πολλές εκριζώσεις στην Αργεντινή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μικρότερες συγκομιδές τα τελευταία τρία χρόνια, εξηγούνται λόγω των καιρικών φαινομένων.” Ως αποτέλεσμα αυτής της πτώσης της παραγωγής, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, και για τα σταφύλια και για τα κρασιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 100% για τα περισσότερα από τα σταφύλια σε σύγκριση τα προηγούμενα χρόνια», λέει ο Ciatti. «Οι παραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστιες δαπάνες το τρέχον έτος, οι παρεμβάσεις είναι πολύ πιο συχνές από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια …
Πολλοί διεθνείς αγοραστές προβαίνουν σε προσφορές για το Malbec αλλά είναι σχετικά ανήσυχοι. Οι αγοραστές μετέβησαν στη Mendoza κατά τις τελευταίες εβδομάδες για να κατανοήσουν τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν.