Ειδήσεις
Home / Top Slider / Brexit: Οι αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία

Brexit: Οι αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία

Αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, διαβλέπουν οι θεσμικοί φορείς του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας της χώρας.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, αναφέρει ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα και η υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ καθιστά τις εξαγωγές μας ακριβότερες. Για τον ίδιο λόγο, η Ελλάδα θα καταστεί ακριβότερη για τους Βρετανούς τουρίστες. Επίσης, όσοι Έλληνες ζουν και δουλεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και στέλνουν χρήματα στην Ελλάδα, θα δουν την αξία των εμβασμάτων τους να μειώνεται.

Αντίστροφα, γίνονται πιο φθηνά τα δίδακτρα για σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ μειώνεται και το κόστος των εισαγωγών βρετανικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο. Επίσης, η πρόεδρος του ΠΣΕ θέτει το ζήτημα της αστάθειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, πρόβλημα το οποίο πολλαπλασιάζεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

 

Η ΕΣΕΕ

Σε σχετική του δήλωση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει: «πριν λίγες μέρες είχαμε εκφράσει τον φόβο για το ξήλωμα του πουλόβερ που θα επέφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ενδεχόμενο Brexit.

Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία φανερώνει τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνία και τους πολιτικούς. Οι Ευρωπαϊκές πολιτικές δεν μπόρεσαν να πιάσουν τον σφυγμό των πολιτών, δεν μπόρεσαν να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους.

Το καμπανάκι χτύπησε από τη Μεγάλη Βρετανία αποκαλύπτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών της Ευρώπης, μια Ένωση που δεν υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις αρχές, τις αξίες και το όραμα στο οποίο οικοδομήθηκε, με μεγάλη ευθύνη της Γερμανίας και των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλει.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Brexit ήταν λάθος δίλημμα που οδήγησε σε λάθος αποτέλεσμα τόσο για τη Μεγάλη Βρετανία όσο και για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αντίστροφη μέτρηση μετά το “Brexit”, αναμφισβήτητα άρχισε και ανησυχεί σοβαρά την Ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, αφού αποτελεί “αχαρτογράφητα νερά” για όλη την Ευρώπη. Ανησυχεί βεβαίως και εμάς τους Έλληνες επιχειρηματίες και κυρίως τις δραστηριότητες στον τουρισμό και το εμπόριο, γιατί θα κοστίζει πολύ ακριβότερα στους Βρετανούς τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα. Επίσης, το 0,3% των μετοχών στο Βρετανικό Χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα που θα υποστούν σοβαρές ζημιές και βεβαίως, γιατί σημαντικός αριθμός των Ελλήνων επιχειρηματιών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα, όπου πλέον δεν θα θεωρούνται καταθέτες σε χώρα εντός ΕΕ. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, έντονος προβληματισμός επίσης επικρατεί και στο ισχυρό ελληνικό ναυτιλιακό “lobby” στο “city” του Λονδίνου, όπου έχουν παραδοσιακά την έδρα τους πολλοί Έλληνες εφοπλιστές και διαχειρίστριες εταιρείες ελληνόκτητων πλοίων, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κάποιο άμεσο ή μελλοντικό πρόβλημα. Το χτύπημα που θα υποστεί συνολικά η οικονομία, το εμπόριο, ο χρηματοοικονομικός τομέας, αλλά και οι διεθνείς σχέσεις της Βρετανίας αλλά και της Ε.Ε. θα είναι σφοδρό. Αυτό όμως που μας τρομάζει περισσότερο είναι ο πολιτικός αντίκτυπος, μήπως γίνουμε μάρτυρες στο “ξήλωμα του πουλόβερ”.

 

Η ΚΕΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία σημείωσε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και ακόμη περισσότερο στην ελληνική οικονομία, η οποία δυστυχώς παραμένει ακόμα ασθενής.

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νηφαλιότητα και ψυχραιμία για να αντιμετωπιστεί από κοινού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

Κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες και έτσι θα πρέπει να δούμε και την ψήφο των πολιτών του ισχυρού Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να προχωρήσει η Ευρώπη επιτέλους στην ολοκλήρωση της, μακριά από τακτικισμούς που πληγώνουν ανεπανόρθωτα τις αξίες, τη συνοχή και την οικονομία της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ΕΕ με την αδικαιολόγητη εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας, με την αδιαφορία της για τον κοινωνικό ιστό και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να διορθωθούν άμεσα.

Και η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς άλλωστε θα είναι από τις χώρες που θα πληγούν οικονομικά ιδιαίτερα στον εξαγωγικό τομέα από το νέο status στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη θωρακίζοντας τις Ευρωπαϊκές αξίες επί την βάση των οποίων δημιουργήθηκε».