Ειδήσεις
Home / Top Slider / Διψήφια πτώση στις πωλήσεις γάλακτος το πρώτο δίμηνο του 2016

Διψήφια πτώση στις πωλήσεις γάλακτος το πρώτο δίμηνο του 2016

Διψήφια μείωση της τάξης του 10%-11% παρουσιάζουν οι πωλήσεις γάλακτος το πρώτο δίμηνο του 2016, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στην αγορά, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από τις μετρήσεις στα μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ και αφορούν τόσο το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, όσο και το γάλα υψηλής παστερίωσης. Με βάση στοιχεία που δόθηκαν από την Tetra Pak, στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας για τις καταναλωτικές τάσεις στα τρόφιμα στην ελληνική αγορά, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 το 65% των καταναλωτών δήλωνε ότι καταναλώνει καθημερινά γάλα, το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα έχει υποχωρήσει στο 51%. Ειδικότερα ο κ. Βασίλης Τσανός, Key Account Director της Tetra Pak για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανέφερε ότι η πτώση στις πωλήσεις γάλακτος κατά το πρώτο δίμηνο του 2016 κινείται μεταξύ 10% και 11%.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφή τα αίτια της τόσο μεγάλης πτώσης. Εκτιμάται ωστόσο ότι οφείλεται αφενός στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, αλλά και στις μεγάλες απώλειες πωλήσεων που καταγράφουν οι αλυσίδες Μαρινόπουλος και Βερόπουλος, λόγω των γνωστών προβλημάτων. Το επόμενο διάστημα θα φανεί με πιο σαφή τρόπο αν πρόκειται για «χαμένες» πωλήσεις ή αν υπάρχει μετατόπιση της κατανάλωσης στη μικρή λιανική (μικρότερα καταστήματα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και φούρνους), πράγμα που θεωρείται πιθανό, σε ένα βαθμό.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων διαμορφώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2015 στα 224 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της IRI η πτώση στην κατανάλωση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, υποχωρώντας το πρώτο τρίμηνο στα 218 εκατ. ευρώ, για να ανακάμψει στο μέσο της χρονιάς, στα 236 εκατ. και 230 εκατ. (σε 2ο και 3ο τρίμηνο αντίστοιχα), για να “κλείσει” τελικά στα 210 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Συνολικά το 2015 οι πωλήσεις γαλακτοκομικών σημείωσαν πτώση κατά 4,5% έναντι του 2014, ενώ η πτώση το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 5,8%.