Με ελαφρά βελτιωμένους ρυθμούς, μετά το άνοιγμα των συνόρων, συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών και ακτινιδίων, ειδικά για τα οποία υπάρχει μια συνεχιζόμενη μικρή αύξηση της ζήτησης προς Ινδία και Ινδονησία με εξαγωγές μέχρι σήμερα ανέρχονται αντίστοιχα σε 790 τόνους και 161 τόνους.
Επίσης συνεχίστηκαν και οι εξαγωγές μήλων και αγγουριών και με μεγαλύτερες ποσότητες οι εξαγωγές φράουλες. Οι διαμορφούμενες τιμές εκτιμάται ότι είναι ικανοποιητικές.
Σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εξαγωγή οπωροκηπευτικών, ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Οι χώρες των Βαλκανίων θα αποτελούν πάντα τον κύριο παραλήπτη των οπωροκηπευτικών προϊόντων μας, αφ’ ενός λόγω της βελτίωσης των οικονομιών τους, γεγονός που έχει ήδη συντελέσει στην αναβάθμιση των καταναλωτικών τους προτιμήσεων προς ποιοτικότερα προϊόντα, αλλά και αφ’ ετέρου της ανταγωνιστικότερης θέσης των προϊόντων μας στις αγορές αυτές και λόγω γειτνίασης. Η σπουδαιότητα των δύο εξ αυτών (Βουλγαρίας και Ρουμανίας) που είναι και κράτη μέλη της Ε.Ε, αναδεικνύεται από τον όγκο των εξαγωγών μας προς αυτές, που το 2015 ανήλθε σε 380.000 τόνους.
Οι αγορές αυτές θα πρέπει να προσεχθούν και να επιδιωχθεί η διατήρηση και αύξηση του μεριδίου μας σ’ αυτές.
Δυστυχώς παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας και τις εκκλήσεις μας προς την Κυβέρνηση για επίλυση των δίκαιων εκ των αιτημάτων των αγροτών μας, αλλά και προς τους αγρότες, να επιτρέπουν την ομαλή διακίνηση των φρούτων και λαχανικών μας προς τις καταναλωτικές αγορές, το κλείσιμο των συνόρων μας και η αδυναμία συνέπειας επί 30 ημέρες σε ανειλημμένες υποχρεώσεις τροφοδοσίας των αγορών αυτών, είχε ως αποτέλεσμα την στροφή των αγοραστών – πελατών μας προς προμηθευτές άλλων χωρών όπως Τουρκία, Ισπανία, Αίγυπτος κ.ά., με διαφαινόμενο τον κίνδυνο για τα επόμενα χρόνια απώλειας μεριδίου αυτών των δύο αυτών αγορών.
Ζητήσαμε και ζητούμε την παρέμβαση και διαβεβαίωση από την πολιτεία προς τους πελάτες μας ότι δεν θα διαταραχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και ότι οι υποχρεώσεις των Ελλήνων εξαγωγέων προς τους πελάτες τους θα είναι απρόσκοπτες“.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 04/03/2016 είχαν εξαχθεί 262.617 τόνοι πορτοκαλιών από 232.238 τόνους πέρυσι, 67.920 τόνοι μανταρινιών από 47.226 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, 11.050 τόνοι λεμονιών από 1.308 τόνους πέρυσι, 241 τόνοι γκρέιπφρουτ από 392 τόνους πέρυσι, 73.417 τόνοι μήλων από 46.630 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, 26.264 τόνοι αγγουριών από 25.189 τόνους πέρυσι και 84.717 τόνοι ακτινιδίων έναντι 90.076 τόνων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.