«Δεν πρέπει να υπάρχουν τόσα μέτωπα ανοικτά. Η οικονομική αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Οποιαδήποτε αδυναμία ή αποτυχία μοιραία θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και τους κινδύνους που απειλούν την χώρα» επισήμανε ο Γ.Προβόπουλος, πρώην διοικητής της ΤτΕ και σήμερα ανώτατο στέλεχος της Eurobank, σε ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα την εθνική ανασυγκρότηση.
Η εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (ekyklos.gr), έγινε χθες το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα “Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα;” Στο ακροατήριο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης και μεγάλος αριθμός βουλευτών και πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ.
Συντονιστής της συζήτησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Γ.Προβόπουλος έκανε λόγο για «εμφανή κόπωση της κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού», καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζεται, ενώ υπογράμμισε ότι το προσφυγικό και η διαίρεση της Ευρώπης «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας, που απαιτούν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς».
Υπογράμμισε την ανάγκη, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να υπάρξει «ένας ευρύτερος αναπροσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής προς ένα φιλικό, επενδυτικά και επιχειρηματικά, περιβάλλον, που δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα».
«Ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με ευχές και λόγια. Χρειάζονται στοχευμένη προσπάθεια, σωστός σχεδιασμός, διαχειριστική αποτελεσματικότητα, πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Και φυσικά ένας διοικητικός μηχανισμός που υποβοηθεί και στηρίζει τη όλη προσπάθεια και δεν την υπονομεύει».
«Ανάπτυξη χωρίς αξιόλογες επενδύσεις δεν γίνεται» τόνισε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται διπλασιασμός των επενδύσεων για να μπορέσει η χώρα να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης για να σημειώσει ότι καθώς η εγχώρια αποταμίευση δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων, «μόνον σε ξένα κεφάλαια μπορούμε να προσβλέπουμε».
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως τυχόν επιδείνωση των δημοσιονομικών δεικτών θα οδηγήσει σε νέα φορολογικά βάρη ή περικοπές εισοδημάτων, βάζοντας σε λειτουργία έναν νέο φαύλο κύκλο συρρίκνωσης.
Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο κ. Βενιζέλος εντόπισε το ελληνικό πρόβλημα στην «κυρίαρχη αντίληψη» που επικρατεί, την οποία χαρακτήρισε «συνωμοσιολογική» και σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα. Η αντίληψη αυτή έφτασε στην πιο «επικίνδυνη» εκδοχή της, όπως είπε, με το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, που βασίστηκε στον διαχωρισμό των Ελλήνων. Μιλώντας ιστορικά, είπε ότι το ελληνικό κράτος συγκροτήθηκε πρώιμα, ως προτεκτοράτο, ύστερα από μια στρατιωτική ήττα, και ότι ακόμα δεν έχει ξεφύγει από αυτές τις γενετήσιες ανωμαλίες.