Η εισαγωγή φέτας γίνεται κυρίως από τις περισσότερες επιχειρήσεις εισαγωγής ελληνικών τροφίμων, ενώ η λιανική διακίνηση γίνεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ στη Σουηδία.
Αναλυτικά η εξέλιξη των εισαγωγών φέτας στη Σουηδία έχει ως εξής:
2013 | 2014* | ||||
Χώρα | Ποσότ. (τόνοι) | Αξία
(χιλ.SEK) |
Ποσότ. (τόνοι) | Αξία
(χιλ.SEK) |
|
Ελλάδα | 3.471 | 178.241 | 3.831 | 201.532 | |
Γερμανία | 513 | 25.411 | 676 | 36.917 | |
Δανία | 251 | 13.968 | 306 | 17.718 | |
Φινλανδία | 12 | 883 | 10 | 729 | |
… | … | … | … | … | |
Σύνολα | 6.328 | 223.889 | 4.846 | 257.909 | |
Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας
* Το 2014, το 1 ευρώ, κατά μέσο όρο, αντιστοιχούσε σε 9,10 σουηδικές κορόνες (SEK) και το 2013: 1 ευρώ = 8,65 SEK.
Ο κλάδος των γαλακτοκομικών στη Σουηδία
Όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία είναι πολύ καλές, δεδομένου ότι αυξάνεται ολοένα η κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων ενώ συνεχώς κυκλοφορούν στην αγορά νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί δυναμική, ενώ στους κόλπους της υπάρχουν μερικές από τις πιο ανταγωνιστικές βιομηχανίες της χώρας.
Η ανάπτυξη της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων αποδίδεται στην στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα προϊόντα υγιεινής δια-τροφής, καθώς και στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεγάλες επενδύσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η ζήτηση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζεται σημαντικά από την εξέλιξη των τιμών. Ο σημαντικότερος προσδιοριστικός παράγοντας του κλάδου είναι το επίπεδο του διαθέσιμου εισοδήματος. Η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία. Η σημαντικότερη κατηγορία εξαγώγιμων προϊόντων είναι το γάλα, ενώ οι ποσότητες των εξαγόμενων τυριών, γιαουρτιού και βουτύρου εμφανίζονται αρκετά πιο χαμηλές. Οι εισαγόμενες ποσότητες είναι σαφώς μεγαλύτερες των εξαγωγών, με μοναδική εξαίρεση το γάλα. Στην πρώτη θέση, όσον αφορά στις εισαγόμενες ποσότητες βρίσκονται τα τυριά, ενώ ακολουθούν οι εισαγωγές γιαουρτιού.
Στους πίνακες 1 και 2 παρατίθενται οι συνολικές εξαγωγές και εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων τα έτη 2013 και 2014
Πίνακας 1: Εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Σουηδία (ποσότητες σε τόνους)
Προϊόντα | 2013 | 2014 |
Γάλα | 67.241 | 40.768 |
Κρέμα γάλακτος | 5.774 | 3.697 |
Γιαούρτια | 10.109 | 10.320 |
Τυριά | 20.161 | 16.809 |
Βούτυρο | 3.265 | 1.339 |
Γάλα σε σκόνη | 69.618 | 80.249 |
Πηγή: Swedish Dairy Association (Svensk Mjölk)
Πίνακας 2: Εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία (ποσότητες σε τόνους)
Προϊόντα | 2013 | 2014 |
Γάλα | 67.241 | 40.768 |
Κρέμα γάλακτος | 5.774 | 3.697 |
Γιαούρτια | 10.109 | 10.320 |
Τυριά | 20.161 | 16.809 |
Βούτυρο | 3.265 | 1.339 |
Γάλα σε σκόνη | 69.618 | 80.249 |
Πηγή: Swedish Dairy Association (Svensk Mjölk)