Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Ενισχύεται η προτίμηση των Σουηδών για τη φέτα

Ενισχύεται η προτίμηση των Σουηδών για τη φέτα

Η προτίμηση των Σουηδών για κατανάλωση φέτας γίνεται εντονότερη με την πάροδο του χρόνου, εντασσόμενη στη γενικότερη στροφή προς υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με σχετική έρευνα αγοράς στην οποία αναφέρεται ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Στοκχόλμη.

Η εισαγωγή φέτας γίνεται κυρίως από τις περισσότερες επιχειρήσεις εισαγωγής ελληνικών τροφίμων, ενώ η λιανική διακίνηση γίνεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ στη Σουηδία.

 

Αναλυτικά η εξέλιξη των εισαγωγών φέτας στη Σουηδία έχει ως εξής:

 

2013 2014*
Χώρα Ποσότ. (τόνοι) Αξία

(χιλ.SEK)

Ποσότ. (τόνοι) Αξία

(χιλ.SEK)

Ελλάδα 3.471 178.241 3.831 201.532
Γερμανία 513 25.411 676 36.917
Δανία 251 13.968 306 17.718
Φινλανδία 12 883 10 729
Σύνολα 6.328 223.889 4.846 257.909

 

Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας

* Το 2014, το 1 ευρώ, κατά μέσο όρο, αντιστοιχούσε σε 9,10  σουηδικές κορόνες (SEK) και το 2013: 1 ευρώ = 8,65 SEK.

 

Ο κλάδος των γαλακτοκομικών στη Σουηδία

Όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία είναι πολύ καλές, δεδομένου ότι αυξάνεται ολοένα η κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων ενώ συνεχώς κυκλοφορούν στην αγορά νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί δυναμική, ενώ στους κόλπους της υπάρχουν μερικές από τις πιο ανταγωνιστικές βιομηχανίες της χώρας.

Η ανάπτυξη της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων αποδίδεται στην στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα προϊόντα υγιεινής δια-τροφής, καθώς και στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεγάλες επενδύσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η ζήτηση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζεται σημαντικά από την εξέλιξη των τιμών. Ο σημαντικότερος προσδιοριστικός παράγοντας του κλάδου είναι το επίπεδο του διαθέσιμου εισοδήματος. Η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία. Η σημαντικότερη κατηγορία εξαγώγιμων προϊόντων είναι το γάλα, ενώ οι ποσότητες των εξαγόμενων τυριών, γιαουρτιού και βουτύρου εμφανίζονται αρκετά πιο χαμηλές. Οι εισαγόμενες ποσότητες είναι σαφώς μεγαλύτερες των εξαγωγών, με μοναδική εξαίρεση το γάλα. Στην πρώτη θέση, όσον αφορά στις εισαγόμενες ποσότητες βρίσκονται τα τυριά, ενώ ακολουθούν οι εισαγωγές γιαουρτιού.

Στους πίνακες 1 και 2 παρατίθενται οι συνολικές εξαγωγές και εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων τα έτη 2013 και 2014

 

Πίνακας 1: Εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Σουηδία (ποσότητες σε τόνους)

 

Προϊόντα 2013 2014
Γάλα 67.241 40.768
Κρέμα γάλακτος 5.774 3.697
Γιαούρτια 10.109 10.320
Τυριά 20.161 16.809
Βούτυρο 3.265 1.339
Γάλα σε σκόνη 69.618 80.249

 

Πηγή: Swedish Dairy Association (Svensk Mjölk)

 

Πίνακας 2: Εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία (ποσότητες σε τόνους)

 

Προϊόντα 2013 2014
Γάλα 67.241 40.768
Κρέμα γάλακτος 5.774 3.697
Γιαούρτια 10.109 10.320
Τυριά 20.161 16.809
Βούτυρο 3.265 1.339
Γάλα σε σκόνη 69.618 80.249

 

Πηγή: Swedish Dairy Association (Svensk Mjölk)