Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, το περιεχόμενο της Π.Ν.Π. έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριζε ως κόμμα της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2011 είχε πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση Δήμων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων κατά του «παράνομου» και «πραξικοπηματικού», όπως το είχε τότε χαρακτηρίσει, Ειδικού Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών.
Αυτό το «παράνομο» χωροταξικό , όχι μόνο δεν το ανακάλεσε όπως είχε δεσμευθεί, όχι μόνον δεν το τροποποίησε προς όφελος του περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών, αλλά αντίθετα, με την ΠΝΠ στις 30.12.2015 το διαμόρφωσε προς όφελος των χρεοκοπημένων εταιριών θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας.
Και το έκανε, αναφέρεται, παρατείνοντας τις προθεσμίες για αίτηση και ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), έως το τέλος του 2016 και του 2019 αντίστοιχα (η πρώτη είχε λήξει το 2014, με ελάχιστα αιτήματα να έχουν υποβληθεί και η δεύτερη θα έληγε στο τέλος του 2016).
Η ΚΕΔΕ, η οποία από το 2011 έχει ταχθεί κατά του Ειδικού Χωροταξικού και έχει υποβάλει, μαζί με άλλους 110 φορείς αίτηση ακύρωσής του στο ΣτΕ, ζητάει από την κυβέρνηση:
α) την ανάκλησή της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου
β) την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την θεσμοθέτηση ενός νέου, περιβαλλοντικά και χωροταξικά ισορροπημένου Χωροταξικού, στην διαμόρφωση του οποίου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ΟΤΑ του παράκτιου χώρου και όχι οι εταιρίες του κλάδου όπως γινόταν μέχρι σήμερα
γ) την άμεση θεσμοθέτηση της σύμφωνης γνώμης των ΟΤΑ, ως προϋπόθεσης για κάθε χωροθέτηση και αδειοδότηση ιχθυοτροφείων ή Π.Ο.Α.Υ. στην επικράτειά τους.