Σειρά επαφών στην Ευρώπη ξεκινά ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), προκειμένου να ενημερώσει για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθιστώντας τον κλάδο στην Ελλάδα, μη ανταγωνιστικό.
Ο ΣΕΠΟΑ εκπροσωπεί όλες τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου και βασικό μέλημά του αποτελεί η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13% εντός του 2016.
Με αυτό το στόχο, και πέραν των συζητήσεων με τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο ΣΕΠΟΑ ξεκινά άμεσα πρόγραμμα επαφών στην Ευρώπη προκειμένου να θέσει τα επιχειρήματα του κλάδου στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει τη συνδρομή Ελλήνων Ευρωβουλευτών από όλες τις παρατάξεις.
Ο υψηλός ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού πακέτου, καθιστά τη χώρα μας μη ανταγωνιστική, αφού σχεδόν όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν ΦΠΑ κοντά στο 10% ενώ στην Ελλάδα αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε με υπερδιπλάσιο ποσοστό. Παράλληλα, το συγκεκριμένο μέτρο ευνοεί αποδεδειγμένα φαινόμενα παραβατικότητας, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
«Από το 2011 παρακολουθούμε το θρίλερ του ΦΠΑ στην εστίαση με ανυπολόγιστες για τον κλάδο, την οικονομία και τους πολίτες συνέπειες. Το Σεπτέμβριο του 2011 ο κλάδος της εστίασης απασχολούσε 600.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 121.000 καταστήματα. Μετά την παράλογη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση έκλεισαν πάνω από 6.500 καταστήματα, ενώ πάνω από 40.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Οι πωλήσεις σημείωσαν μείωση κατά 40%, ποσοστό ικανό να πλήξει δραματικά τον κλάδο. Αντιθέτως, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τον Αύγουστο του 2013, έδωσε ανάσα στον κλάδο δημιουργώντας πάνω από 120.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες πλέον κινδυνεύουν να χαθούν. Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέγραψε περισσότερα έσοδα από εισφορές παρά τη μείωση του συντελεστή», δηλώνει ο Αθανάσιος Παπανικολάου, Πρόεδρος του ΣΕΠΟΑ και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Goody’s-everest.
Παράλληλα με τη μείωση του συντελεστή, ο ΣΕΠΟΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της παραβατικότητας στον κλάδο όπως υποχρεωτικά η δυνατότητα πληρωμής με κάρτα ως προαπαιτούμενο για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός καταστήματος εστίασης, η καθημερινή απόδοση ΦΠΑ καθώς και η θέσπιση αυστηρών προστίμων, τα οποία θα λειτουργούν αποτρεπτικά για τη φοροδιαφυγή.
Εκτός από τα θέματα φορολογίας, στις άμεσες προτεραιότητες του Συνδέσμου είναι η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση πρακτικών σχετικά με θέματα ελέγχων καθώς και για την ισχύουσα νομοθεσία στα εργασιακά. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η συγκέντρωση του συνόλου των ελέγχων σε λιγότερους φορείς προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα πολυγλωσσίας λόγω διαφορετικής ερμηνείας των διατάξεων της νομοθεσίας που αφορά στους χώρους εστίασης. Το ζητούμενο δεν είναι η μείωση του αριθμού των ελέγχων, αλλά η ορθή εφαρμογή τους με στόχο τη βελτίωση των πρακτικών, και πάντα με διάθεση υποστήριξης και εκπαίδευσης ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
Ως προς τα εργασιακά, ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει στην προηγούμενη κυβέρνηση προτάσεις βελτίωσης με βάση τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, όπως για παράδειγμα η απλοποίηση του συστήματος «Εργάνη».
Ο ΣΕΠΟΑ συστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2011. Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του αγωνίζεται έμπρακτα με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών και ξένων αλυσίδων οργανωμένης εστίασης, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Με συνεχή προσπάθεια, ενημέρωση και επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία της χώρας, κατάφερε τον Αύγουστο του 2013 την επαναφορά του συντελεστή στο 13%. Ήταν το μόνο μνημονιακό μέτρο που ανετράπη, αφού αποδεδειγμένα έπληξε τον κλάδο, τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία εν γένει. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ωφελήσει άμεσα καταναλωτές, εργαζομένους και επιχειρήσεις ενώ θα τονώσει και θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της χώρας. Ο Σ.ΕΠ.Ο.Α μέσω της συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες τοπικές αλλά και κοινοτικές ομάδες παρέμβασης θα συνεχίσει να αγωνίζεται με στόχο τόσο την επίλυση των θεμάτων του κλάδου όσο και την προβολή και προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ακολουθεί η σύνθεση του νέου ΔΣ του Συνδέσμου που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου 2015:
Πρόεδρος: Αθανάσιος Παπανικολάου (Goody’s)
Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Μονεμβασιώτης (Βενέτης)
Γενικός Γραμματέας: Νικόλαος Νέγκας (Fridays)
Ταμίας: Ανδρέας Τσουκάλης (Everest)
Μέλη: Βλάσσης Γεωργάτος (Γρηγόρης)
Μάριος Γεωργακόπουλος (Food Plus – KFC)
Κωνσταντίνος Αντάρας (Pizza Fan)
Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος (Coffee Island)
Νάντια Βασιλείου (Autogrill)