Ειδήσεις
Home / Top Slider / 2.350 προϊόντα τροφίμων και ποτών έλαβαν το Superior Taste Award

2.350 προϊόντα τροφίμων και ποτών έλαβαν το Superior Taste Award

H επιτροπή του International Taste Institute, η οποία αποτελείται από μερικούς από τους καλύτερους σεφ & σομελιέ στον κόσμο, έχει βραβεύσει 2.350 προϊόντα τροφίμων και ποτών με το Superior Taste Award 2022. Σε όλο τον κόσμο, παραγωγοί τροφίμων και ποτών επενδύουν σημαντικά στην ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων τους. Το 2022 έδειξε μια δυνατή αύξηση στον αριθμό των προϊόντων που κατατέθηκαν στις γευστικές μας αξιολογήσεις, ειδικά στην κατηγορία των προϊόντων που έχουν σχέση με την υγεία και τη βιωσιμότητα.

 

Superior Taste Award

2.350 προϊόντα έλαβαν το Superior Taste Award, μια πιστοποίηση η οποία χορηγείται σε προϊόντα τα οποία συναντούν ή ξεπερνούν (βαθμολογία άνω του 70%) τις προσδοκίες των σεφ και σομελιέ μας. Τα βραβευμένα προϊόντα είναι καλοφτιαγμένα, ισορροπημένα και εξαιρετικά νόστιμα. Κάθε χρόνο αξιολογούνται χιλιάδες προϊόντα, και μόνο τα καλύτερα βραβεύονται.

Η λίστα με τα βραβευμένα προϊόντα του 2022 βρίσκεται στη σελίδα του International Taste Institute www.taste-institute.com

 

51 Βραβεία Πρεστίζ

Το International Taste Institute αναγνωρίζει τους παραγωγούς οι οποίοι αποδεικνύουν συνεχή εξαιρετική ποιότητα στα προϊόντα τους σε διάρκεια πολλών ετών. Το 2022, διανείμαμε:

33 Crystal Taste Awards, τα οποία απονέμονται σε προϊόντα που έχουν βραβευτεί με 3 αστέρια για 3 συνεχόμενα χρόνια.

18 Diamond Taste Awards, τα οποία απονέμονται σε προϊόντα τα οποία έχουν βραβευτεί με 3 αστέρια για 7 φορές μέσα σε μια περίοδο 10 χρόνων.

 

Βραβεία Prestige για την Ελλάδα

Ένα από τα 18 Diamond Taste Awards τα οποία απονεμήθηκαν παγκόσμια φέτος, κατέκτησε το ‘Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αύρα΄ από την Coca-Cola Τρία Έψιλον.

 

Ακόμη μια χρονιά επιβεβαίωσης για τα ελληνικά προϊόντα

Το 2022 απονεμήθηκαν 165 Superior Taste Award σε ελληνικά προϊόντα για την εξαιρετική τους γεύση. Συνεχίζεται η παράδοση των τελευταίων χρόνων, με τις δυνατότερες κατηγορίες να είναι τα γαλακτοκομικά/τυροκομικά, προϊόντα ψαριού/ιχθυοκαλλιέργειας, εμφιαλωμένα νερά και προϊόντα αρτοποιίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει φέτος το γεγονός πως αυξήθηκε η συμμετοχή παραγωγών οι οποίοι απευθύνονται στην τοπική αγορά και όχι τόσο στις εξαγωγές. Σύμφωνα με τους ίδιους, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μέρος της προσπάθειάς τους να βρουν εργαλεία για προσεγγίσουν τον Έλληνα καταναλωτή, να αποδείξουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους αλλά και να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό.

 

Κάνοντας τον κόσμο ένα πιο νόστιμο μέρος

Alan Coxon, πρόεδρος της επιτροπής των σεφ του International Taste Institute:

«Κορυφαίοι σεφ από όλο τον κόσμο που εκπροσωπούν ηγετικές γαστρονομικές λέσχες, σεφ με αστέρια Michelin, MOF’s, σεφ Προέδρων και Βασιλικών μελών, όλοι συγκεντρώνονται για να αξιολογήσουν καταναλωτικά προϊόντα από όλο τον κόσμο. Είναι χαρά να μοιράζεσαι τέτοιες ιδιαίτερες στιγμές με τόσο παθιασμένους ανθρώπους, που συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί για την αγάπη για το φαγητό, τα προϊόντα και το επάγγελμα.»

Φέρνοντας την εμπειρία τους από τη γαστρονομία για να υπηρετήσουν τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η κριτική επιτροπή μας βοηθά και ενθαρρύνει τους παραγωγούς να βελτιώσουν τη γευστική ποιότητα των προϊόντων τους, συμβάλλοντας στην αποστολή μας να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο νόστιμο μέρος.

 

Υγιεινά και βιώσιμά – αλλά και πιο νόστιμα

Το 2022, είδαμε ξανά μια ισχυρή ανάπτυξη στην υποβολή προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία και τη βιωσιμότητα. Υπήρξε διψήφια αύξηση στις υποβολές προϊόντων φυτικής προέλευσης εναλλακτικών του κρέατος και των γαλακτοκομικών, προϊόντων gluten free αλλά και vegan. Η γεύση είναι το κλειδί για αυτές τις κατηγορίες. Μια μελέτη του 2022 από την Ingredion Proprietary Research έδειξε ότι το 53% των αγοραστών προϊόντων φυτικής προέλευσης θεωρούν τη «Γεύση» ως το πιο σημαντικό κριτήριο αγοράς, πολύ μπροστά από τη «διατροφική αξία», την «αναγνωρισιμότητα του brand» ή την «ευκολία».

Eric de Spoelberch, CEO του International Taste Institute: «Η παραγωγή προϊόντων που είναι υγιεινά αλλά και ταυτόχρονα νόστιμα, είναι μια τεράστια πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που βλέπουμε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός vegan ή φυτικών προϊόντων που υποβλήθηκαν στις αξιολογήσεις μας φέτος, βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή μας. Μια ισχυρή βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που δείχνει ότι οι παραγωγοί επενδύουν σημαντικά στη γευστική ποιότητα αυτών των προϊόντων».

 

Σχετικά με το International Taste Institute  

Το International Taste Institute, που ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, αξιολογεί και πιστοποιεί τη γεύση προϊόντων τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο. Η κριτική επιτροπή του αποτελείται από περισσότερους από 200 διάσημους σεφ και σομελιέ οι οποίοι προέρχονται από 15 ευρωπαϊκές ενώσεις γαστρονομίας και σομελιέ.

Με τα χρόνια, περισσότερα από 20.000 προϊόντα έχουν πιστοποιηθεί από την κριτική επιτροπή του International Taste Institute, στην οποία συμμετέχουν διάσημοι σεφ και σομελιέ όπως οι Ferran Centelles (Head Sommelier στο El Bulli Foundation), Gabi Lucas (Καλύτερος Σομελιέ της Ισπανίας 2021), Alain Nonnet ( 2 αστέρια Michelin για 36 χρόνια), Gaetano Raguni (νικητής του Italy Bocuse d’Or 2017), Bernard Vaussion (Επικεφαλής σεφ του προέδρου της Γαλλίας) και η Cristina Figueira (1 αστέρι Michelin), μεταξύ πολλών άλλων καταξιωμένων σεφ και σομελιέ.

Το International Taste Institute κάνει μια αντικειμενική αισθητηριακή αξιολόγηση: η κριτική επιτροπή του ακολουθεί μια αυστηρή μεθοδολογία τυφλής δοκιμής στην οποία τα δείγματα προϊόντων είναι ανώνυμα για να αποφευχθούν τυχόν προκαταλήψεις κατά την αξιολόγηση. Εκτός από τη βαθμολόγηση της απόδοσης του προϊόντος στα 5 τυπικά οργανοληπτικά κριτήρια, η κριτική επιτροπή παρέχει σχόλια καθώς και προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση του προϊόντος αλλά και προτάσεις για γευστικό ταίριασμα με άλλα τρόφιμα και ποτά.

 

Τα ονόματα των βραβευμένων προϊόντων και παραγωγών είναι διαθέσιμα στη σελίδα www.tasteinstitute.com