Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Σχέδιο εξόδου απ’το μνημόνιο παρουσιάζει η Ελλάδα στο Eurogroup

Σχέδιο εξόδου απ’το μνημόνιο παρουσιάζει η Ελλάδα στο Eurogroup

Μεταβατική περίοδο 6 έως 12 μηνών με μειωμένη επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διεκδικεί η Ελλάδα, όπως δήλωσε στο Reuters o υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. 

“Η Ελλάδα επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο, διάρκειας το πολύ ενός έτους, με ήπια επιτήρηση από τους δανειστές της”, αναφέρει ο υπουργός.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει με λεπτομέρεια τους σχεδιασμούς και τους στόχους της Αθήνας για την μετά το μνημόνιο εποχή, η οποία ξεκινά από το επόμενο έτος, 2015.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα έχουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως τα σχέδια εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Το μαξιλάρι αυτό θα μοιάζει με την «πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων»στην οποία έχουν πρόσβαση τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, αλλά χωρίς τους όρους ενός μνημονίου στους οποίους έχουν συνηθίσει οι Έλληνες, υποστήριξε. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.