Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Σημαντικές απώλειες καταγράφει το ευρώ

Σημαντικές απώλειες καταγράφει το ευρώ

Σημαντικές απώλειες καταγράφει την Πέμπτη το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ αντίστοιχα το ελβετικό φράγκο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ειδικότερα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,90% στα 1,1683 δολάρια, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στα 1,1603 δολάρια.

Αντίστοιχα, το ευρώ υποχωρεί κατά 14,2% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,0297 ευρώ/φράγκα, ενώ νωρίτερα έφτασε στα 0,85 φράγκα, στα ιστορικά υψηλά. Αιτία αυτής της κίνησης στάθηκε η απόσυρση του μέτρου προστασίας του νομίσματος της στο όριο των 1,20 φράγκων/ευρώ που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), σήμερα, αιφνιδιάζοντας την παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.

Πρόβλεψη Goldman Sachs για ευρώ στο 1,08

Αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν υποχώρηση του ευρώ στο 1,08 έναντι του δολαρίου στα τέλη του 2015, αλλά και περαιτέρω διολίσθησή του σε επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας έναντι του αμερικανικού νομίσματος έως τα τέλη του 2016.

Στη διάρκεια του 2014, το ευρώ υπέστη απώλειες 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, έχοντας απομακρυνθεί σημαντικά από τα υψηλά του 1,60 που είχε αγγίξει τον Απρίλιο του 2008, ενώ έχει υποχωρήσει 16% από τα υψηλά που είχε αγγίξει τον Μάιο του 2014, τότε που είχε βρεθεί μια «ανάσα» από το 1,40. Το ενιαίο νόμισμα άγγιξε χθες ενδοσυνεδριακά χαμηλά δυόμισι μηνών έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του στα 137 γιεν.

Το ασθενές ευρώ αποτελεί «σύμμαχο» στις προσπάθειες του κ. Ντράγκι για τόνωση της οικονομίας, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα αυξάνει το κόστος εισαγομένων αγαθών, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό.