Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Σε χαμηλό 15 μηνών ο PMI στη βιομηχανία – Στο 48,3 τον Ιανουάριο

Σε χαμηλό 15 μηνών ο PMI στη βιομηχανία – Στο 48,3 τον Ιανουάριο

Τα επίπεδα παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας υποχώρησαν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό, υποστηρίζει η Markit.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση η απασχόληση αυξήθηκε ελαφρώς,μολονότι με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της έρευνας του Ιανουαρίου υπογράμμισαν περαιτέρω τιμολογιακές πιέσεις, καθώς το κόστος εισροών υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 69 μηνών και οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν σημαντικά.

Ετσι, ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index PMI) –ένας ενιαίος δείκτης, ο οποίος παρέχει μια εκτίμηση των συνολικών επιχειρησιακών συνθηκών– υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών κλείνοντας στις 48.3 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις 49.4 μονάδες του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την έβδομη φορά που ο δείκτης καταγράφει τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων στο διάστημα των τελευταίων οκτώ μηνών.

Μεταξύ των παραγόντων, οι οποίοι παρέσυραν τον κύριο δείκτη PMI σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο, ήταν η μείωση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα – η πρώτη σε διάστημα τριών μηνών. Στο γεγονός αυτό προστέθηκαν τα επίπεδα εισερχόμενων νέων εργασιών του τομέα, τα οποία περιορίστηκαν μεεπιταχυνόμενο ρυθμό, τον υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2013. Η μείωση ήταν η πέμπτη σε ισάριθμους συνεχείς μήνες και, σύμφωνα με μέλη του πάνελ, αποδόθηκε, εν μέρει, στην αβεβαιότητα που επικράτησε κατά την προεκλογική περίοδο.

Τα στοιχεία υπέδειξαν εξασθένηση της ζήτησης για τα προϊόντα ελληνικής κατασκευής τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν περαιτέρω, μολονότι με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Δεκεμβρίου.

Οι κατασκευαστές, σύμφωνα με την Markit περιόρισαν τις αγορές πρώτων υλών και ημικατεργασμένων προϊόντων κατ’ αναλογία με τις μειωμένες νέες παραγγελίες. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των επιπέδων αγορών επιταχύνθηκε, οδηγώντας, με τη σειρά του, τα αποθέματα αγορών σε δριμεία υποχώρηση και στο μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον προηγούμενο Μάρτιο. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ ο ρυθμός μείωσης ήταν και πάλι ταχύτερος από τον Δεκέμβριο.

Καθώς η εκ νέου εξασθένηση της παραγωγής δεν πρόλαβε να επηρεάσει τις αποφάσεις σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού, τα στοιχεία του Ιανουαρίου υπέδειξαν αύξηση της απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν οριακός, μολονότι εξασθενημένος από τον προηγούμενο μήνα.

Ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών –μέγεθος το οποίο μπορεί να δώσει κάποια ένδειξη για τις πιέσεις που ασκούνται στη δυναμικότητα των εργοστασίων– υποχώρησε κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενάμιση έτους.

Σε άλλους επιμέρους τομείς, τα στοιχεία της έρευνας του Ιανουαρίου υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική μείωση των τιμών πώλησης από την πλευρά των κατασκευαστών, ενώ ο ρυθμός υποχώρησης παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Μέλη του πάνελ απέδωσαν τη μείωση των τιμών εκροών στην έλλειψη ζήτησης και στη μείωση του κόστους εισροών.

Οι μέσες τιμές εισροών που κλήθηκαν να καταβάλουν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Επιπλέον, ο βαθμός μείωσης του Ιανουαρίου ήταν ο σημαντικότερος από τον Απρίλιο του 2009. Εν τω μεταξύ, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα δηλώνει:

«Τα στοιχεία της έρευνας του Ιανουαρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων νέων παραγγελιών, η οποία οδήγησε τους κατασκευαστές στη μείωση της παραγωγής τους για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών. Η αυξημένη αβεβαιότητα που επικράτησε λόγω των εκλογών αναφέρθηκε ως ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιδείνωση της απόδοσης του τομέα. Ωστόσο, οι νέες εργασίες από το εξωτερικό υποχώρησαν και πάλι, ενώ ήταν η πέμπτη συνεχής φορά που ο δείκτης PMI κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, υποδεικνύοντας ότι οι αιτίες που προκαλούν δυσφορία στον κλάδο ίσως έχουν βαθύτερες ρίζες.

»Παρόλ’ αυτά, τα στοιχεία του Ιανουαρίου υπογράμμισαν την επίδραση που είχε η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου στο κόστος των κατασκευαστών, καθώς οι μέσες τιμές εισροών υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου έξι ετών. Η μείωση αυτή έδωσε μεγαλύτερο περιθώριο στις εταιρείες να περιορίσουν τις τιμές χρέωσης, οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά».