Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Σε ειδική διαχείριση οδηγείται η Credin

Σε ειδική διαχείριση οδηγείται η Credin

Αίτηση για την υπαγωγή της ΚΡΕΝΤΙΝ ΕΛΛΑΣ (Credin) συμφερόντων της οικογένειας Μπερτζελέτου, στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης κατέθεσαν στις αρχές Οκτωβρίου οι Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική.

Η αίτηση, η οποία κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (Εκούσια Διαδικασία) και έχει ορισθεί να συζητηθεί στις 15 Νοεμβρίου, έρχεται λίγους μήνες μετά την αίτηση που είχε καταθέσει στις αρχές Ιουλίου η εταιρεία για παύση πληρωμών. Η κίνηση εκείνη της Credin, να προχωρήσει μονομερώς σε κατάθεση αίτησης πτώχευσης, είχε προκαλέσει την αντίδραση των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον βασικό της μέτοχο για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Τελικά η συζήτηση της αίτησης πτώχευσης της Credin που είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο ματαιώθηκε και λίγες ημέρες μετά οι τράπεζες κατέθεσαν την αίτηση για Ειδική Διαχείριση της εταιρείας.

H ΚΡΕΝΤΙΝ ΕΛΛΑΣ, δραστηριοποιείται στον κλάδο Α΄ Υλών Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής, Παγωτού και Food Service από το 1968 ενώ με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2015) εμφάνισε πωλήσεις 15,858 εκατ. ευρώ από 17,4 εκατ. ευρώ το 2014, καθαρές ζημιές 1,668 εκατ. ευρώ από ζημιές 2,783 εκατ. ευρώ, οι τόκοι δάνειων άγγιζαν το 2015 τα 2,165 εκατ. ευρώ από 1,834 εκατ. ευρώ το 2014, και το σύνολο των υποχρεώσεών της τα 29,067 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την Credin, η οικογένεια Μπερτζελέτου δραστηριοποιείται στην αγορά και μέσω των εταιρειών Μπερτζελέτος ΑΕ και Σουλφουρ Ελλάς ΑΒΕΕ. Η Σουλφούρ Ελλάς ιδρύθηκε το 1960 από τον Θεόδωρο Δ. Μπερτζελέτο και τον Χένρυ Tζ. Λέαρ. Η εταιρεία διαθέτει προϊόντα θείου που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, ως βελτιωτικά εδάφους (VELTO No 1) κλπ. Επίσης παράγει διάφορους τύπους σύμμεικτων λιπασμάτων.

Ο όμιλος εταιρειών Δημ. Θ. Μπερτζελέτος & ΑΦΟΙ Α.Ε. έχει στην ιδιοκτησία του σημαντικό αριθμό εταιρειών. Οι εταιρίες που ανήκουν στον όμιλο, όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό τόπο του ομίλου είναι η Κρεντίν Ελλάς, η Μόρφατ, η SULPHUR HELLAS αλλά και η ΠΕΡΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΛΑΣ ΕΠΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1976 από την Δημ. Θ.Μπερτζελέτος & Αφοι Α.Ε. και τον Ολλανδικό όμιλο ΑΚΖΟ ΝΟΒEL, και από το 2008 συγχωνεύτηκε πλήρως στον Όμιλο Μπερτζελέτου.

Πηγή: capital.gr