Αλλαγές στο σύστημα απονομής του Ελληνικού Σήματος και αντικατάσταση του από “αστέρια”, κατά τα πρότυπα των ξενοδοχείων, σχεδιάζει η αρμόδια Γενική Γραμματεία.
O γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης μιλώντας σε ημερίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) ανέφερε πως το σήμα των Ελληνικών προϊόντων θα μπορούσε να γίνει πιο ουσιαστικό με την αξιολόγηση χαρακτηριστικών όπως η εγχώρια προστιθέμενη αξία, η εντοπιότητα της παραγωγικής μονάδας, η ύπαρξη δικαιωμάτων (royalties) με μητρική εταιρεία, η τήρηση της νομιμότητας σχετικά με την εργατική νομοθεσία η αξία, η προέλευση των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας.
Συγκεκριμένα όπως είπε ο ίδιος όποιο προϊόν καλύπτει και τις πέντε προϋποθέσεις θα λαμβάνει πέντε αστέρια, όποιο τις τέσσερις τέσσερα αστέρα κ.ο.κ. Εκτός από το θέμα του Ελληνικού σήματος ο κ. Ζαφείρης ανέφερε πως οι κρατικές δομές ποιότητας (ΕΣΥΠ, ΕΛΟΤ, ΕΙΜ) μπορούν να αναλάβουν ρόλο στην πιστοποίηση των φορέων που θα κάνουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, για την εφαρμογή του νέου συστήματος αδειοδότησης της μεταποίησης και άλλων τομέων δραστηριότητας που βασίζεται στην έναρξη λειτουργίας με υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία και σε δειγματοληπτικούς εκ των υστέρων ελέγχους.
Σημειώνεται πως το ελληνικό σήμα έχει δοθεί ήδη σε έξι επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι πρώτες έξι εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων, που εξασφάλισαν το «ελληνικό σήμα», είναι οι: Όλυμπος, Αρβανίτης, Δέλτα, Νεογάλ, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων και Γαλακτοκομική Παπαδόπουλος.