Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Οι δηλώσεις Βαρουφάκη – Σταθάκη για οικονομία και ανάπτυξη

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη – Σταθάκη για οικονομία και ανάπτυξη

«Γυρίζουμε σελίδα ως προς τη λογική της αντιμετώπισης μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2010 σε αυτό το κτήριο γεννήθηκε ένα μεγάλο τοξικό λάθος.

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές πόρσε καγιέν στους δρόμους της πόλης μας. Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες», πρόσθεσε.

Οσοι περιμένουν μια σύγκρουση με την Ευρώπη θα διαψευστούν είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως θα δουλέψει για μια συμφωνία – γέφυρα από την προηγούμενη στην νέα.

Όπως είπε η συζήτηση με τον Γέρουν Νταϊσελμπλουμ έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο τελευταίος προθυμοποιήθηκε να έρθει στην Αθήνα. Παράλληλα σημείωσε ότι υπήρξε επικοινωνία και κλείστηκε ραντεβού με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κο Σαπέν αλλά και τον ιταλό ομολογό του κο Παντοάν.

Οπως είπε το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης πως θα επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών

 

Γ. Σταθάκης: Προτεραιότητα το νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια

Για τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές ανάκαμψης της χώρας, έκανε λόγο ο νεός υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναλαμβάνοντας τα ηνία του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Αλλάζει η πολιτική στις ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο νέος υπουργός.

Οσον αφορά στα κόκκινα δάνεια θα είναι το πρώτο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

“Η μεγάλη αντιπαράθεση είναι σαφής. Αν δεν αλλάξουμε τη σχέση που υπάρχει με το Μνημόνιο, την τρόικα, αυτή η αναπτυξιακή δυναμική μπορεί να “πνιγεί”, αν συνεχιστούν μέτρα λιτότητας και σκληρής πολιτικής” τόνισε ο κ.Σταθάκης. “Υπάρχουν σημεία διαφοροποίησης πάνω στα οποία ως κυβέρνηση θα προσπαθήσουμε να μετατοπίσουμε τις πολιτικές του υπουργείου, σε αντικείμενα όπως η πολιτική της απορρύθμισης των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις ή επι μέρους άλλους τομείς που αφορούσαν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, κ.ά.”

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που έθεσε ο κ.Σταθάκης είναι: Το ΕΣΠΑ που αποτελεί εργαλείο – κλειδί για την ενίσχυση των επενδυσεων, της απασχόλησης, των υποδομών της χώρας, η διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων ώστε να καταστεί πιο απλή, εύκολη και συμβατή.

Επίσης έθεσε ως προτεραιότητα τις επαφές των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση, την ενίσχυση όλων των διαδικασιών για τις start up επιχειρήσεις, ώστε να αναπτυχθεί δυνατότητα να υπάρξει δυναμική γύρω από το χώρο αυτό. Τέλος τέθηκαν ως άξονες της σχεδιαζόμενης πολιτικής του υπουργείου η ενίσχυση των εξαγωγών και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.