Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Η ελληνική ζυθοποιία αποκτά τη θέση που της αξίζει

Η ελληνική ζυθοποιία αποκτά τη θέση που της αξίζει

Τα χαρακτηριστικά της μπύρας και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου παρουσίασαν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών στην πρώτη «Beer Day» που διοργάνωσαν στα πλαίσια της έκθεσης HORECA

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη εκδήλωση Beer Day, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης HORECA. Πρόκειται για μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μπύρα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, από την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, τα μέλη της οποίας είναι ορισμένες από τις σημαντικότερες ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες της χώρας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι τάσεις της μπύρας στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα ανταλλάχθηκαν απόψεις και ενδιαφέρουσες πληροφορίες με το κοινό σχετικά με το προϊόν, την ιστορία του, τη σωστή διαχείρισή του καθώς και την πορεία του κλάδου στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης μεταξύ των ζυθοποιών και του κοινού, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η ελληνική ζυθοποιία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, με την περσινή επιτυχημένη χρονιά να αποτελεί ορόσημο για την επόμενη μέρα του κλάδου, ωστόσο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σ. Παναγιώτου, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και συμμετοχή, προκειμένου η ελληνική ζυθοποιία να βρει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη της μπύρας.

Την ίδια στιγμή, τονίστηκε η ανάγκη για τη συνεργασία όλων των παραγωγών, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τον καταναλωτή και να τον μυήσουμε στην μαγεία της μπύρας, που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης και τον περιορισμό της εποχικότητας του προϊόντος, οι πωλήσεις του οποίου μέχρι σήμερα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού και τις καταναλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τέλος, αναφορά έγινε στην υπερφορολόγηση της μπύρας που λειτουργεί  ανασταλτικά στην ανάπτυξη του κλάδου και επιβαρύνει σημαντικά την τελική τιμή πώλησης του προϊόντος στους καταναλωτές.

Την συνολική παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Πέτρος Πολυχρονίδης, ο οποίος συντόνισε επίσης  διαδραστικά παιχνίδια με το κοινό, όπως τυφλή γευστική δοκιμή διαφορετικών τύπων ζύθου και παιχνίδι γνώσεων για την μπύρα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης BeerDay, εξειδικευμένοι ομιλητές ανέλυσαν τεχνικές ζυθοποίησης, τρόπους σερβιρίσματος, σωστής αποθήκευσης και διακίνησης του προϊόντος, καθώς και θέματα ασφάλειας και υπεύθυνης κατανάλωσης. Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης εστιάστηκε στις έξυπνες επιλογές για τη δημιουργία beer list, στην υιοθέτηση σύγχρονων τρόπων ένταξης της μπύρας σε καταστήματα εστίασης, που συνοδεύτηκε με την παράλληλη παρουσίαση καινοτόμων concepts του εξωτερικού. Τη συγκεκριμένη ενότητα συντόνισε και εμπλούτισε  με την πολυετή εμπειρία του ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Bar Solutions, Σπύρος Κερκύρας.

Τέλος, ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Γιάννης Χρύσου, παρουσίασε διατροφικούς μύθους και αλήθειες για την κατανάλωση της μπύρας.