Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Γκ. Χαρδούβελης: Νέα, καλύτερη σχέση με τους δανειστές

Γκ. Χαρδούβελης: Νέα, καλύτερη σχέση με τους δανειστές

H οικονομία σταθεροποιείται και το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης στην εκπομπή “Ανατροπή” του Γ. Πρετεντέρη.

Ο Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών τονίζοντας πως «χρειάζεται να φύγει αυτή η πολιτική αβεβαιότητα. Χαλάει το κλίμα. Δεν την θέλουν οι επενδυτές και οι καταναλωτές».

Υπογράμμισε πως «θα έχουμε μια νέα σχέση με τους δανειστές μας. Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής μέχρι να βγούμε εντελώς από το μνημόνιο. Μπορεί να είναι έξι μήνες ή ένας χρόνος, θα δούμε». Διευκρίνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει, αλλά θα μείνει ως παρατηρητής.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η σχέση με τους δανειστές θα κρατήσει πολλά χρόνια, “μέχρι να ξεπληρώσουμε το 75% των δανείων μας”.

Για την επάνοδο της τρόικας είπε πως αναμένεται σε μερικές ημέρες, διαψεύδοντας πως υπάρχει οποιαδήποτε κόντρα.

Βιώσιμο το δημόσιο χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε βιώσιμο το χρέος, ενώ ανέφερε πως στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για την ελάφρυνσή του πριν την προεδρική εκλογή. «Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πάρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε: «Το χρέος θα είναι βιώσιμο μετά τις κινήσεις που θα κάνουμε».

Όταν εξαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα θα δείτε το χρηματιστήριο να ανεβαίνει, τα spreads να πέφτουν αλλά και αναβαθμίσεις της οικονομίας, σημείωσε, ενώ ανέφερε πως «το Μνημόνιο πέτυχε, αλλά με μεγάλο κόστος. Έγιναν λάθη τα πρώτα χρόνια που οδήγησαν σε βαθύτερη ύφεση. Θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την μισή ύφεση».

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση διορθώνει τα λάθη που έγιναν, προσθέτοντας ότι θα προχωρήσουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.