Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Γαλακτοκομικά – Οι τάσεις της Ελληνικής αγοράς

Γαλακτοκομικά – Οι τάσεις της Ελληνικής αγοράς

Υψηλότερη της προσφοράς αναμένεται η παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα, την προσεχή δεκαετία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην 7η έκδοση του Δείκτη Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Dairy Index) της Tetra Pak. Στην έκθεση επισημαίνονται οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που τίθενται από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, η οποία πρόκειται να υπερβεί τη διαθέσιμη προσφορά για πρώτη φορά. Οι παραγωγοί τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναδυόμενες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να ασχοληθούν με την προσεκτική δράση εξισορρόπησης που απαιτείται για τη διασφάλιση της βιώσιμης επιχειρηματικής επιτυχίας τους.

Όπως αναφέρεται, η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 36% μέχρι το 2024, δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σύμφωνα με το Δείκτη Γαλακτοκομικών Προϊόντων της Tetra Pak, η ζήτηση γάλακτος πρόκειται να αυξηθεί παγκοσμίως κυρίως λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, της αυξανόμενης ευημερίας και της αστικοποίησης στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η προσφορά και η ζήτηση γάλακτος δεν είναι ισορροπημένη σε όλο τον κόσμο. Η αυξανόμενη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αναμένεται να ικανοποιηθεί από το τοπικά παραγόμενο ανεπεξέργαστο γάλα, ενώ οι ανεπτυγμένες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγουν πλεόνασμα γάλακτος αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του ανταγωνισμού στις εξαγωγές και της ανταπόκρισης στη μειούμενη εγχώρια κατανάλωση.

Ο Dennis Jönsson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Tetra Pak σχολίασε: «Η προβλεπόμενη απότομη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης παρέχει μια τεράστια ευκαιρία για τις εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες αγορές να εξάγουν γαλακτοκομικά προϊόντα σε σκόνη και γαλακτοκομικά προϊόντα υγρής μορφής σε θερμοκρασία περιβάλλοντος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η μακροχρόνια επιτυχία, αυτοί οι παραγωγοί πρέπει να εξισορροπήσουν τα ‘βραχυπρόθεσμα οφέλη’ των εξαγωγών με την απαίτηση για συνεχή ανάπτυξη των εγχώριων αγορών τους».

Και προσέθεσε: «Εντωμεταξύ, οι εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων σε αγορές εισαγωγής πρέπει να ανταποκριθούν στην πρόκληση για διασφάλιση βιώσιμης προσφοράς γάλακτος υψηλής ποιότητας, ικανοποιώντας παράλληλα την αυξανόμενη ζήτηση. Οι αγορές όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία το επιτυγχάνουν αυτό με πολλούς τρόπους: αύξηση των επενδύσεων στην εγχώρια παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεργασίες με καθιερωμένες εταιρείες από το εξωτερικό και διαφοροποίηση των προϊόντων τους με προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Κατ’ ουσίαν, αυτά αποτελούν μέτρα που θα βοηθήσουν στην επίτευξη της κρίσιμης δράσης εξισορρόπησης για την υποστήριξη του μέλλοντος μιας βιώσιμης βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων».

Ελληνική Αγορά
Με βάση τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα συρρικνώνεται η κατηγορία του λευκού γάλακτος, καταγράφοντας μείωση πάνω από 3% στο οκτάμηνο του 2014, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση. Οι χάρτινες συσκευασίες παραμένουν πρώτες στις προτιμήσεις των καταναλωτών στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς να προσεγγίζει το 78% (παστεριωμένο, υψηλής θερμικής επεξεργασίας, μακράς διάρκειας – UHT) με τις πλαστικές συσκευασίες να ακολουθούν.
Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Δείκτη Γαλακτοκομικών Προϊόντων της Tetra Pak, στη διεύθυνση: www.tetrapak.com/dairyindex.

Δείτε επίσης το σχετικό pdf με τις τάσεις της αγοράς γαλακτικομικών προϊόντων.