Ειδήσεις
Home / Top Slider / Ζωούλλης Μηνά: Νέα εμπόδια για την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα

Ζωούλλης Μηνά: Νέα εμπόδια για την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα

Την πεποίθησή του για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα πιο φιλικό δημοσιονομικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, εξέφρασε ο κ. Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κατά την διάρκεια αποχαιρετιστήριας συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην Σλοβενία.

Όπως ανέφερε, πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει, αλλά για να αποδώσει, θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για το «επιχειρείν». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε σχετικά με την δυνατότητα παραγωγής μηλίτη στη χώρα μας. Μετά από πολυετείς προσπάθειες, ψηφίστηκε το καλοκαίρι ο νόμος για την χορήγηση άδειας στις ζυθοποιίες για την παραγωγή προϊόντων ζύμωσης με φρούτα, όπως ο μηλίτης. Ωστόσο πληθώρα γραφειοκρατικών κυρίως προβλημάτων, καθυστερεί την εφαρμογή του και την παροχή αδειών.

Εν τω μεταξύ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει υλοποιήσει ήδη επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση γραμμής παραγωγής μηλίτη (τον οποίο μέχρι σήμερα εισάγει), χωρίς να μπορεί να την χρησιμοποιήσει.

Σε ό,τι αφορά την αγορά μπύρας, ο κ. Μηνά ανέφερε ότι σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί ο υψηλός ΕΦΚ, που στην Ελλάδα ανέρχεται στα 62 ευρώ το εκατόλιτρο, ενώ στην Πορτογαλία είναι στα 18 ευρώ ανά εκατόλιτρο. Ως εκ τούτου η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 34 λίτρα ετησίως και στην Πορτογαλία στα 75 λίτρα ετησίως.

Λόγω αυτών των δεδομένων, η συνολική αγορά μπύρας παρουσίαζε από την αρχή του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο πτώση της τάξης του 4% σε όγκο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δηλώνει ικανοποιημένη από την απόδοση της εταιρείας στο σύνολο του έτους, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν φέτος το 17% της παραγωγής και το 15% του τζίρου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του προστίμου ύψους 25 εκατ. ευρώ που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το οποίο έχει ήδη πληρώσει.

 

Κυρέλα Πέτρου 

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin