Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Υψηλό διετίας για τις τιμές της ζάχαρης στην Ε.Ε.

Υψηλό διετίας για τις τιμές της ζάχαρης στην Ε.Ε.

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ από τις αρχές του 2016. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 24% από την αρχή του έτους, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Η αύξηση στις τιμές αποδίδονται στη συγκράτηση της προσφοράς τη σεζόν 2015/16, μετά από μια μείωση της παραγωγής, κάτω από 24% y-o-y σε 14 εκατ. τόνους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γεωργοί της ΕΕ έχουν μειώσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 13%, ως αντίδραση προς τις χαμηλές τιμές που καταγράφηκαν εν’ όψει της εξόδου της ζάχαρης από το καθεστώς των ποσοστώσεων. Ως αποτέλεσμα, τα τελικά αποθέματα για το 2015/16 μειώθηκαν κατά 69% y-o-y σε 1,3 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει το 2016/17 -το τελευταίο έτος παραγωγής στο πλαίσιο του συστήματος των ποσοστώσεων ζάχαρης στην ΕΕ-, έως και 18%, φθάνοντας τα 16,5 εκατ. τόνους, λόγω της αύξησης των εκτάσεων καλλιέργειας ζαχαρότευτλων και των υψηλών αποδόσεων.

Η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σταθερή στα 18,8 εκατ. τόνους, υποστηριζόμενη από την αύξηση του πληθυσμού, ωστόσο η αύξηση των ανησυχιών για θέματα υγείας και η επιβολή φορολόγησης στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, αναμένεται να συγκρατήσει την ζήτηση. Το υψηλό επίπεδο της κατανάλωσης αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει προς τα κάτω τα αποθέματα του 2016/17, κάτω από 24% y-o-y σε 1 εκατ. τόνους, προκαλώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter