Ειδήσεις
Home / Οικονομια / YAKA I.K.E: Νέα μονάδα επεξεργασίας κερασιού στη Θράκη

YAKA I.K.E: Νέα μονάδα επεξεργασίας κερασιού στη Θράκη

Την ένταξη της Θράκης, με αφετηρία τη Ροδόπη, στις μεγάλες κερασοπαραγωγές περιοχές της Ευρώπης, φιλοδοξεί να πετύχει η νέα μονάδα επεξεργασίας κερασιού με τον τίτλο «YAKA I.K.E», που ιδρύθηκε το 2015 και αναμένεται έως τον προσεχή Μάιο να ξεκινήσει τη λειτουργία της στη Ροδόπη.

Πρόκειται για νεοσύστατη εταιρεία του επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ, η οποία εντάσσεται στον νέο αναπτυξιακό νόμο και παρουσίασε το επενδυτικό σχέδιό της με τη μορφή σεμιναρίου προς του κερασοπαραγωγούς της Θράκης, στην Κομοτηνή.

Στόχος αυτής της νέας επιχειρηματικής προσπάθειας είναι να απορροφηθεί, σε πρώτη φάση, το σύνολο της σημερινής διαθέσιμης ποσότητας κερασιού στη Ροδόπη, που ανέρχεται σε περίπου 1.500 τόνους ετησίως, η επέκταση της παραγωγικής περιόδου από τις 40 στις 75 ημέρες, η βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών μεθόδων, η πιστοποίηση παράλληλα με την τυποποίηση του παραγόμενου προϊόντος και η διάθεσή του στις ευρωπαϊκές, κυρίως, αγορές.

Σε δεύτερη φάση και με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων στον τομέα του κερασιού, θα επιδιωχθεί η επέκταση της καλλιέργειας από τις παρυφές της οροσειράς της Ροδόπης, όπου καλλιεργείται αποκλειστικά μέχρι τώρα το κεράσι της Θράκης, σε ημιορεινές, ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Βαρύτητα δίνεται στην αξιοποίηση μεγάλων χέρσων εκτάσεων σε Έβρο, Ξάνθη και Ροδόπη, αλλά και στην παρότρυνση παραγωγών της περιοχής να δοκιμάσουν τα κεράσια ως μία εναλλακτική και ιδιαίτερα προσοδοφόρα καλλιέργεια. Η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, τοποθετείται για τον Μάιο του 2017και σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί 40 έως 50 εργαζομένους ανά βάρδια.

«Αν μελετήσουμε, παγκοσμίως, τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας, οι παραγωγοί των κερασιών έχουν κερδίσει περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις κλασσικές καλλιέργειες. Ο βασικός λόγος που επιλέξαμε την Κομοτηνή για τη επένδυσή μας, είναι ότι πρόκειται για την πιο πρώιμη περιοχή στην παραγωγή του κερασιού, μετά το Λος Άντζελες, παγκοσμίως», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ.

«Εάν επεκταθούμε προς τη θάλασσα, αλλά και προς τις ορεινές περιοχές, θα υπάρξει έκρηξη στην παραγωγή κερασιού. Μετά τα πρώτα τρία χρόνια, το εισόδημα για τον παραγωγό είναι σημαντικό και ανταγωνιστικό με άλλες καλλιέργειες. Όσο κερδίζει ο παραγωγός, αυτό το χρήμα θα επενδύεται στην τοπική αγορά και αυτό είναι μία σημαντική παράμετρος για την επέκταση της επένδυσής μας σε όλη την Θράκη», κατέληξε ο κ. Σαδίκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ