Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Βραβεύθηκαν οι νικητές του 1ου Διαγωνισμού NOYNOY Idea Challenge

Βραβεύθηκαν οι νικητές του 1ου Διαγωνισμού NOYNOY Idea Challenge

Η FrieslandCampina Hellas, σε μία ξεχωριστή τελετή την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, βράβευσε τους νικητές του 1ου Διαγωνισμού «NOYNOY Idea Challenge», που σκοπό είχε να αναδείξει τη δύναμη της ιδέας, να συμβάλει στην καινοτομία της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και να σηματοδοτήσει την αξία της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής – επιστημονικής κοινότητας.

Ο Διαγωνισμός NOYNOY Idea Challenge αποτελεί πρωτοβουλία της FrieslandCampina Hellas, σε σύμπραξη με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη συμβουλευτική εταιρεία μεταφοράς καινοτομίας Break-Even Consulting. Η ανταπόκριση στο διαγωνισμό ήταν εξαιρετικά υψηλή και καταδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas, κ. Κωνσταντίνος Μαγγιώρος δήλωσε: «Με τον διαγωνισμό επεκτείνουμε τους δεσμούς που έχουμε με την ελληνική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, κάνοντας ένα ακόμα βήμα ανάπτυξης στην αλυσίδα γάλακτος που αντιπροσωπεύουμε. Οι ιδέες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, έθεσαν τους στόχους του Αύριο και κυρίως μας έφεραν κοντά σε νέους επιστήμονες, γιατί «Μία καλή ιδέα … αξίζει να γίνεται πράξη!». Αναφερόμενος στη FrieslandCampina Hellas τόνισε ότι η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό για την εταιρεία, καθώς γιορτάζει τα 90 χρόνια παρουσίας του ΝΟΥΝΟΥ στην Ελλάδα.

Η Τελετή Βράβευσης πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου, ένα χώρο – ορόσημο για την πολιτιστική κοινότητα, παρουσία του πρέσβη της Ολλανδίας κ. Caspar Veldkamp, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφων και στελεχών της FrieslandCampina Hellas.

Ο κ. Γιάννης  Καλογήρου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ & της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ, επεσήμανε στην ομιλία του: «Ο διαγωνισμός NOYNOY Idea Challenge είναι σημαντικός για 3 λόγους: Πρώτον, διότι συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν η διεθνής συνεταιριστική εταιρεία FrieslandCampina Hellas και το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δεύτερον, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι από τους πιο σημαντικούς της ελληνικής οικονομίας και μέσω του διαγωνισμού αποδεικνύεται εμπράκτως ότι υπάρχει χώρος για καινοτομία που βασίζεται σε ερευνητικά αποτελέσματα και, τρίτον, διότι τα βραβεία που δόθηκαν δεν επιβραβεύουν απλά τις πολύ καλές ιδέες, αλλά υποστηρίζουν έμπρακτα την υλοποίησή τους».

Τα βραβεία του Διαγωνισμού ήταν τέσσερα. Ωστόσο, δόθηκαν επιπλέον τρεις ακόμη τιμητικές βραβεύσεις, χάρις στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ιδεών που κατατέθηκαν.

Συγκεκριμένα, στο Διαγωνισμό NOYNOY Idea Challenge απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

  • Χρηματικό έπαθλο αξίας €2000 στην ιδέα «Καινοτόμα και λειτουργικά προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού»
  • Πιλοτική εφαρμογή της ιδέας στις εγκαταστάσεις της FrieslandCampina Hellas για τη «Βελτίωση της υγείας και της ευζωίας των μηρυκαστικών ζώων, με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω εμπλουτισμού των ζωοτροφών»
  • Ένταξη στη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ιδέα «Παρασκευή καινοτόμου ροφήματος από αβοκάντο με αξιοποίησή του ορού στραγγιστού γιαουρτιού»
  • Έμμισθη πρακτική άσκηση εξάμηνης διάρκειας στην FrieslandCampina Hellas στην ιδέα «BioEnvi – Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για την ενίσχυση της αποδοτικότητας της ανακύκλωσης»
  • Πιλοτική εφαρμογή στο εργοστάσιο της FrieslandCampina Hellas στην Πάτρα στην ιδέα «Ευφυή, Βιώσιμα Κτίρια Γαλακτοβιομηχανίας για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος με χρήση αισθητήρων»
  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Innovation Centre της FrieslandCampina στο Wageningen της Ολλανδίας για τα «Καινοτόμα και λειτουργικά προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού»
  • Business induction στην ανάπτυξη και λανσάρισμα νέου προϊόντος από την FrieslandCampina Hellas για την «Παρασκευή καινοτόμου ροφήματος από αβοκάντο με αξιοποίησή του ορού στραγγιστού γιαουρτιού».

Τα βραβεία που δόθηκαν αφορούν όλα τα στάδια της αλυσίδας γάλακτος, την Κτηνοτροφία, τη Βιωσιμότητα, την Ποιότητα και Ασφάλεια, την Παραγωγή, το Σχεδιασμό Προϊόντος, καθώς και τις Τεχνολογίες εμπλοκής τελικών χρηστών. Οι ιδέες που βραβεύτηκαν αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα στην αλυσίδα αξίας, ενσωματώνουν την περιβαλλοντική διάσταση στο σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, επικουρούν την προσπάθεια εξάπλωσης της χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών υιοθετώντας καλές πρακτικές και πρότυπα, που απορρέουν από την κυκλική οικονομία.