Ειδήσεις
Home / Διατροφη - Wellness / USDA: Αλλάζει τις διατροφικές επισημάνσεις στα προϊόντα κρέατος και πουλερικών

USDA: Αλλάζει τις διατροφικές επισημάνσεις στα προϊόντα κρέατος και πουλερικών

Το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA) και η Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφάλειας των Τροφίμων (FSIS) πρότειναν την εφαρμογή ενός νέου κανονισμού, που θα εξασφαλίζει την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ως προς τις διατροφικές πληροφορίες για το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών.

Ειδικότερα το FSIS προτείνει την τροποποίηση των κανονισμών διατροφικής επισήμανσης για το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών σε συμφωνία με το νέο κανονισμό διατροφής που εξέδωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις 27 Μαΐου 2016. Ο προτεινόμενος κανονισμός εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την παρουσίαση των διατροφικών πληροφοριών και θα βοηθήσει τους καταναλωτές στη διατήρηση υγιεινών διαιτητικών πρακτικών.

Ο νέος κανονισμός θα παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις διατροφικές ετικέτες, έτσι ώστε οι Αμερικανοί καταναλωτές να προβαίνουν πιο ενημερωμένοι σε αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα που επιλέγουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους“, δήλωσε ο Alfred Almanza, Αναπληρωτής Υφυπουργός για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: “Οι νέες ετικέτες διατροφικών πληροφοριών θα συμπληρώσουν τις πολυάριθμες άλλες προληπτικές και προστατευτικές πρακτικές που έχουμε θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, το FSIS προτείνει να:

-Ενημέρωση του καταλόγου των θρεπτικών ουσιών που απαιτείται ή επιτρέπεται να δηλωθούν

-Την παροχή ενημερωμένων ημερήσιων τιμών αναφοράς (DRVs) και αναφοράς ημερήσιας πρόσληψης (RDI), που βασίζονται στις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις

-Τροποπoίηση των απαιτήσεων επισήμανσης για τρόφιμα που φέρονται να είναι ειδικά για τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 4 ετών και εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, δημιουργώντας ειδικές τιμές αναφοράς ειδικά για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες

-Αναθεώρηση της μορφής και εμφάνισης της ετικέτας διατροφικών πληροφοριών

-Υποχρεωτική τοποθέτηση δίστηλης ετικέτας σε συγκεκριμένες συσκευασίες

-Ενημέρωση και να τροποποίηση των ποσοτήτων ημερήσιας πρόσληψης

-Ενσωμάτωση των νέων κανονισμών για την διατροφική επισήμανση στα προϊόντα κρέατος και πουλερικών, σε ένα νέο Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών (CFR).

Η πρόταση του νέου κανονισμού είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/a8674ea1-0c26-4bf3-8413-43b6551c0680/2014-0024.pdf?MOD=AJPERES