Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Το ιστορικό Πάρκο ΦΙΞ αλλάζει σελίδα και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους κατοίκους της Αθήνας

Το ιστορικό Πάρκο ΦΙΞ αλλάζει σελίδα και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους κατοίκους της Αθήνας

Στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας παραδόθηκε το ιστορικό Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, με την ολοκλήρωση των εντατικών εργασιών ανάπλασης που υλοποίησε ο Δήμος Αθηναίων, με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas, μέσω του Athens Partnership και του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Ένας χώρος στενά συνδεδεμένος με την ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα, αφού εκεί δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ένα από τα πρώτα εργοστάσια ζυθοποιίας και παγοποιίας, πλέον μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο και αειφόρο αστικό πάρκο που φιλοδοξεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Με έκταση 7.500 τ.μ., στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καυτατζόγλου στα Πατήσια, το Πάρκο ΦΙΞ είναι ένας πολύτιμος πνεύμονας πράσινου σε μία από τις πλέον πυκνοδομημένες αλλά και ζωντανές περιοχές της πρωτεύουσας. Βασικός στόχος της ανάπλασης ήταν η μετατροπή του πάρκου σε έναν χώρο συνάντησης και αναψυχής για όλες τις ηλικίες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντας μια νέα διέξοδο στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης.

Η ανάπλαση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής τοπίου και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, φυτεύτηκαν περισσότερα από 4.500 ανθεκτικά μεσογειακά φυτά διαφόρων ποικιλιών, με χαμηλές ανάγκες σε νερό κάτω από τα υπάρχοντα δέντρα, δημιουργώντας μία ενδιάμεση ζώνη βλάστησης.

Το πάρκο αναπτύσσεται πλέον σε πέντε διακριτές θεματικές ζώνες, στις οποίες καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον. Στο κεντρικό τμήμα του δημιουργήθηκε ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις, ο οποίος αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο βοτανικό ενδιαφέρον και συνθέτουν ένα τοπίο που μεταμορφώνεται με το πέρασμα των εποχών. Στο νότιο τμήμα βρίσκεται ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα, ο οποίος αποτελείται από αειθαλείς μεσογειακούς θάμνους και υδροχαρή φυτά γύρω από το σιντριβάνι. Στο δυτικό τμήμα συναντάμε τα πλατάνια, τα οποία τονίζονται με νέες φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό τμήμα έχει αποκατασταθεί η επιφάνεια του χλοοτάπητα, ώστε να φιλοξενήσει υπαίθριες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του πάρκου, αποκαταστάθηκαν, επίσης, οι διαδρομές και αντικαταστάθηκε ο αστικός εξοπλισμός. Τα 27 παγκάκια του μάλιστα αποτελούν μία μόνιμη εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση, καθώς φιλοτεχνήθηκαν από σπουδαστές των τμημάτων Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που διατηρεί η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό.

O Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, κ. Dejan Beko, ανέφερε σχετικά: «Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η υλοποίηση πρωτοβουλιών ουσιαστικής προσφοράς προς την κοινωνία είναι συστατικό στοιχείο του εταιρικού σκοπού μας να “Ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο”. Γι’ αυτό και ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων να συνδράμουμε, μέσω του Athens Parthership και του προγράμματος “Υιοθέτησε την Πόλη σου”, στη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου αστικού πάρκου, που θα αποτελεί στο εξής ιδανικό τόπο συνάντησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Συνεχίζοντας την παράδοση της FIX Hellas, μιας μπύρας που αποτελεί την καρδιά του ελληνικού τρόπου ζωής, είμαστε βαθιά ικανοποιημένοι που το Πάρκο ΦΙΞ, ένας χώρος που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική ζυθοποιία, παραδίδεται ανανεωμένο στους κατοίκους των Αθηνών».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε σχετικά: «Στην Αθήνα, είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης, τον δημόσιο χώρο που εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Το πάρκο ΦΙΞ είναι ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης που εντάσσεται πλέον στους σύγχρονους ρυθμούς της Αθήνας και ταυτόχρονα διατηρεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πρωτεύουσα. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”, γίνεται σύμμαχός μας για να “ξυπνήσουμε” το πάρκο ΦΙΞ και να δώσουμε στην περιοχή τις ανάσες που τόσο έχει ανάγκη. Συνεργαζόμαστε, ενώνουμε δυνάμεις σε μία προσπάθεια όλων, να κάνουμε τη ζωή στην Αθήνα καλύτερη».

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter